Teologian opiskelijat: Soveltuvuustutkimuksista ei juuri hyötyä

papinpaidatX205

Niissä arvioidaan soveltuvuutta papin työhön. Hän selvittää, onko arvioista hyötyä opiskelijalle itselleen ammatillisessa kasvussa ja kirkolle eli piispoille ja tuomiokapituleille pappisvihkimyksestä päätettäessä. Lisäksi hän kartoittaa, miten tutkimukset ennustavat työssä suoriutumista ja työhyvinvointia.

Nortomaa on jo perillä opiskelijoiden kannoista. Ne julkaistaan toukokuussa Kuopion Kirkkopäivillä valon näkevässä Kirkon tutkimuskeskuksen kirjassa. Tutkija kertoo Kotimaa24:lle, että opiskelijateivät koe, että soveltuvuustutkimuksesta olisi heille juurikaan hyötyä.

Tutkimus ei myöskään liiemmin vaikuta heidän ammatilliseen pohdintaansa. Tätä selittää se, että moni on jo päättänyt ennen soveltuvuusarviota ryhtyä papiksi. Kovin voimakkaita kielteiset kannat eivät kuitenkaan ole.

– Ylipäänsä opiskelijat näkevät, että soveltuvuustutkimusten järjestäminen teologeille on kohtuullisen hyödyllistä, vaikka heille itselleen hyötyä ei juuri olisikaan ollut.

Suurin osa opiskelijoista katsoo, että soveltuvuustutkimus antaa heistä hyvän kuvan. Mitä parempi saatu tulos on, sitä myönteisemmin opiskelijat arvioivat tutkimusta.

Teologian opiskelijoiden soveltuvuustutkimuksia on tehty kymmenisen vuotta. Kirkko kilpailuttaa aika ajoin niiden toteuttamisen. Niitä on tehnyt tähän saakka pari psykologifirmaa. Teologian opiskelijan soveltuvuusarviointi kestää päivän. Siihen kuuluu muun muassa kirjallinen osuus ja psykologin haastattelu.

Nortomaan tutkimuksen kohteena ovat vuosina 2006-2010 soveltuvuusarvioinnissa olleet. Vastauksia on 316 ja vastausprosentti on 44. Nortomaa suunnittelee väittelevänsä vuonna 2015.

Väitöstyö liittyy osana Kirkon tutkimuskeskuksen Teologiksi ja teologina kasvaminen -projektiin. Kirkkopäivillä julkaistava kirja käsittelee tämän projektin lopputuloksia.

Edellinen artikkeliPiispat pitkäikäisiä Suomessa
Seuraava artikkeliKMN tukee Pakistanin kristittyjä