Kaksi kolmesta uskoo vakaasti neitseestäsyntymiseen

Käyrät1

Seurakunnan työntekijöiden usko Jeesukseen Jumalan poikana ja ylösnousemukseen on pysynyt ennallaan vuoteen 2002 verrattuna, vaikka samalla aikajaksolla kirkon jäsenten usko keskeisiin oppeihin ja kirkon sanomaan on heikentynyt huomattavasti.

Tämä käy ilmi Kirkon tutkimuskeskuksen ja Radio Dein toteuttamasta kyselystä, johon vastasi 1904 kirkon seurakuntatyössä olevaa työntekijää. Tutkimus toteutettiin helmikuussa 2013 ja vastausprosentti oli 31.

Hieman aiempaa pienempi osuus uskoi, että Jeesus palaa tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Siihen uskoi vakaasti 77 prosenttia (84 prosenttia vuonna 2002).

Kysymykset neitseestäsyntymisestä ja Saatanan olemassaolosta jakoivat käsityksiä. Vanhemmat työntekijät uskoivat nuorempia yleisemmin siihen, että Saatana on olemassa. Yli 60-vuotiaista Saatanan olemassaoloon uskoi vakaasti 76 prosenttia, alle 30-vuotiaista 62 prosenttia. Usko Saatanan olemassaoloon oli jonkin verran vähentynyt vuodesta 2002. Papeista Saatanan olemassaoloon uskoi 63 prosenttia (miespapeista 68 %, naispapeista 55 prosenttia).

Kaksi kolmesta uskoi vakaasti, että Jeesus syntyi neitseestä (73 prosenttia vuonna 2002). Joka kymmenes työntekijä ei uskonut neitseestäsyntymiseen tai piti sitä epätodennäköisenä. Papeista 62 prosenttia uskoi vakaasti neitseestäsyntymiseen. Miespapeista näin uskoi 68 prosenttia, naisista 50 prosenttia.

Yli yhdeksän kymmenestä seurakunnan työntekijästä uskoi, että Jumala tekee ihmeitä myös nykyajassa, esimerkiksi parantaa ihmisiä. Alle 30-vuotiaat työntekijät olivat varauksellisempia väittämää kohtaan, kun taas yli 50-vuotiaista valtaosa uskoi siihen vakaasti.

Edellinen artikkeliPiispa Hanson: Uusi paavi tuntee luterilaisuutta
Seuraava artikkeliUusi paavi on jesuiitta – Keitä he ovat?