Muslimeille räätälöidyistä verkkosivustoista ei haastetta Facebookille

Erityisesti muslimeille suunnatut sosiaalisen median palvelut eivät tarjoa merkittävää haastetta esimerkiksi Facebookille, näin arvioi brittiläinen Guardian. Lehti on selvityksessään huomioinut myös Suomesta käsin toimivan laajalle levinneen Muxlim-sivuston tarjonnan.

Kaikki muslimit eivät halua tyytyä suurten verkkopalveluiden antiin, vaikka useassa tapauksessa niidenkin palvelut ovat säädettävissä herkällä omallatunnolla verkossa liikkuvan tarpeisiin. Seurauksena on syntynyt konservatiivisempia sivustoja, joissa viestien sisältöä valvotaan tarkemmin. Toisaalta asiaa selitetään myös jo olemassa olevien sivustojen kamppailuna kävijöistä laajenevia Facebookin kaltaisia palveluita vastaan

Egyptiläinen muslimiveljeskunnan IkhwanBook ei salaile, että se on perustettu vastaiskuksi Facebookille. Palvelu on myös avoimen poliittinen ja edustaa Egyptin kahtiajakautuneessa tilanteessa avoimesti toista osapuolta. Sivustoa on moitittu myös muun muassa siitä, että yksityisyyden suoja siellä on huono. Muxlim- ja Muslimbook-sivustot mainitaan myös Guardianin kartoituksessa, mutta niiden heikkoudeksi arviossa lasketaan käyttäjäkunnan rajoittuminen ainoastaan osaan laajaa muslimimaailmaa.

Vaikka kaikki Guardianin mainitsemat sivustot kertovat pyrkivänsä palvelemaan periaatteessa koko muslimimaailmaa ja muitakin, niin ne eivät ole onnistuneet yhdistämään monimuotoista muslimiyhteisöä samalle sivustolle. Suhteellisen alhaiset jäsenmäärät kielivät, ettei pelkkä tarve puhtoisemmalle viestinnälle riitä haastamaan markkinajohtaja Facebookia ja muita suuria laajasti levinneitä sosiaalisen median sivustoja.

Lue koko Guardianin juttu.

Edellinen artikkeliKirkko yritettiin polttaa Tervakoskella
Seuraava artikkeliNyt rippikoulun voi käydä zumbaten