Ensimmäinen kirkkomuusikko taiteelliseen tohtorikoulutukseen

urut205Martti Laitisen kirkkomusiikin jatko-opiskelijaksi suorittamaan jumalanpalveluksen musiikin ja muun sisällön vuorovaikutusta käsittelevää taiteellista tohtorin tutkintoa. Laitinen on ensimmäinen tohtorikoulutettava, joka tekee kirkkomusiikkiin liittyvää taiteellista tutkintoa. Hän toimii Helsingissä kanttorina.

Martti Laitinen suunnittelee ja toteuttaa opinnäytteenään viiden erilaisen jumalanpalveluksen musiikit. Tutkinnon on tarkoitus syventää kanttorin taiteellista osaamista, näkemystä ja taitoa sekä jumalanpalveluskontekstin näkökulmasta että puhtaasti musiikilliselta kannalta.

– Tämä antaa ehkä ymmärrystä siihen, miten jumalanpalveluksen sisällöt vaikuttavat taiteeseen ja miten taide vaikuttaa jumalanpalvelusten sisältöön, arvelee kirkkomusiikin professori Jorma Hannikainen Sibelius-Akatemiasta.

Suomen ainoassa musiikkiyliopistossa tohtorin tutkinnon voi tehdä taiteilijakoulutuksen, tutkijakoulutuksen tai kehittäjäkoulutuksen ohjelmassa.

– Normaalisti taiteellinen tohtorin tutkinto tähtää konsertoivan taitelijan tutkintoon. Tutkinto koostuu viidestä konsertista, joilla on yksi yhteinen nimittäjä, esimerkiksi tietyn säveltäjän musiikki. Taiteellisia musiikin tohtorin tutkintoja on toistaiseksi tehty Sibelius-Akatemiassa noin 80, professori Hannikainen kertoo. Hänen mielestään Laitisen aloittama uraa uurtava tutkinto on kirkkomusiikin koulutusohjelmasta valmistuneelle musiikin maisterille luonnollinen jatkotutkintomahdollisuus.

”Kokkaustaidossa” vielä opittavaa

Jatko-opintojen suunnitteleminen Sibelius-Akatemiassa ei käy käden käänteessä. Martti Laitisella suunnitelman tekeminen vei kaksi vuotta. Tänä aikana hän osallistui seminaarityöskentelyyn, jalosti suunnitelmaansa opettajien kommenttien avulla ja suoritti taiteellisen tasokokeen, joka hänellä oli rukoushetken muotoinen musiikkitilaisuus.

Mikä innosti jatkamaan opintoja vielä pitkän perustutkinnon jälkeen?

– Kirkkomusiikin peruskoulutus on hyvä, siinä saadaan ikään kuin ruoka-aineksia. Mutta varsinainen kokkaustaito – siinä itselläni on vielä paljon opittavaa. Useimmilla kanttoreilla jumalanpalveluksen toteuttamisen taito kehittyy työuran aikana. Minä ajattelin opiskella sitä ohjatusti.

Kanttori Martti Laitisen taiteellisen tohtorin tutkinnon aihe on Liturgisen musiikin suunnittelu ja toteutus taiteellisesti hedelmällisessä vuorovaikutuksessa jumalanpalveluksen muun sisällön kanssa. Kuinka taide ja jumalanpalvelus istuvat yhteen?

Laitinen ei näe niiden välillä ristiriitaa tai vastakkainasettelua.

– Taide on hyvän Jumalan lahja. Musiikki voi palvella seurakuntaa. Se on syvässä vuorovaikutuksessa jumalanpalveluksen tekstien kanssa. Taide on myös monien ihmisten tapa palvella Jumalaa ja toisiaan. Minä uskon että sitä varten taide on meille annettukin, Laitinen kiteyttää.

Edellinen artikkeliVatikaani pyrkii elvyttämään ehtoollisaineiden palvontaa
Seuraava artikkeliVatikaani suunnittelee nettitukikeskusta hyväksikäytetyille