Rauhalan taide täyttää Kuhmoisten riihet

KirkkotitRauhala Osmo Rauhalan töitä. Näyttely Osmo Rauhala – Kirkkotöitä esittelee teoksia, jotka syntyivät Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalausten yhteydessä. Teokset ovat yleisön nähtävillä ensi kertaa.

Pääsiäisenä New Yorkista palannut Rauhala kävi vastikään tutustumassa näyttelytilaan, joka koostuu neljästä eri riihestä. Suunnitteluvaiheessa näyttelyyn on kaavailtu 20-40 teosta.

Juhannuksena avattavan näyttelyn työt ovat esillä ensimmäistä kertaa. Niiden yhteinen teema on Pyhän Olavin kirkko ja luomiskertomuksen muuntuminen visuaaliseksi kokonaisuudeksi. Näyttelyä on valmisteltu Rauhalan kanssa kaksi vuotta.

– Riihigallerian näyttely esittelee Tyrvään Pyhän Olavin kirkon puulle maalattuja luonnoksia, jotka ovat yksi yhteen kirkkoon pysyvästi maalatuista. Ne oli pakko tehdä kertaalleen ensin, jotta selvisi, kuinka puu materiaalina käyttäytyy, Pentti Ilveskoski näyttelyn järjestävästä Kuhmoisten Kulttuuriyhdistys ry:stä toteaa.

Näyttelytilana riihet ovat ainutlaatuisia. Niissä on oma tunnelmansa, jopa tuoksunsa.

– Kirkkotöiden lisäksi Rauhala tuo omaa aikaisemmin tehtyä tuotantoaan näytteille. Mukana on muutama iso teos.

Väki löytää keskelle maaseutua

Orivedellä sijaitsevan Purnun taidekeskuksen ohella Kuhmoisten Riihikallio on ensimmäisiä keskelle maaseutua perustettuja taidepaikkoja. Se sijaitsee noin 17 kilometrin päässä Kuhmoisten keskustasta, mutta kerää rauhallisesta sijainnistaan huolimatta toistatuhatta kävijää vuosittain.

Eräs syy siihen, miksi Rauhalan näyttely saatiin Kuhmoisiin on, että taiteiljan äiti on kotoisin paikkakunnalta.

– Rauhala halusi tuoda  taidettaan myös lähelle äitinsä sisaruksia, tuttavia ja kotiseutua, Ilveskoski kertoo.

Riihigalleria on aikoinaan paikallisen taitelijan Niilo Suojoen rakennuttama, hänen elämänsä loppuajan intohimo ja sittemmin Kuhmoisten kulttuuriyhdistykselle jäänyt.

Kiinteistö on Kuhmoisten kunnan, mutta  Kuhmoisten Kulttuuriyhdistys ry:n työsarkaa on  hoitaa kesällä gallerian näyttelyt, joista Osmo Rauhalan teoksia esittelevä on järjestyksessään seitsemäs.

Näyttelyn avajaiset ovat keskiviikkona 22.6.2011.

Edellinen artikkeliKirkko 2015+ haluaa uudistaa kirkon talouden ja johtamisen
Seuraava artikkeliHäkkinen tuomitsee lähetysmäärärahojen epäämisen