Syyria tukee Damaskoksen juutalaisyhteisön elvytystoimia

Syyrian pääkaupungin Damaskoksen juutalaisyhteisö on saamassa valmiiksi ottomaaniajalla rakennetun synagogan restaurointityöt.  Al-Raqi –synagogan helmikuussa valmistuva remontti on ensi askel Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tukemassa ohjelmassa, jonka tavoitteena on Damaskoksen juutalaiskortteleiden elvyttäminen kunnostamalla alueella olevat kymmenen synagogaa. Syyrian hallinto perustelee projektia maan sekularistisen politiikan säilyttämisellä.

Asiasta kertoo Bloomberg.com

Juutalaisten tilanne Syyriassa on ollut vuosikymmeniä hyvin hankala. Maassa on jäljellä vain pari sataa juutalaista, kun vuonna 1947 juutalaisia oli noin 30 000. Valtaosa joutui pakenemaan Israelin valtion muodostamista seuranneita väkivaltaisuuksia. Israel ja Syyria ovat olleet vuoden 1948 jälkeen sodassa neljä kertaa. Maiden välillä vallitsee edelleen sotatila.

Poliittinen paine Syyrian juutalaisyhteisön elvyttämiseen on peräisin lähinnä Yhdysvalloista. Brooklynissä New Yorkissa ja New Jerseyssä elää noin 75 000 hengen suuruinen Syyrian juutalaisten yhteisö, joka tukee Damaskoksen synagogien restaurointia taloudellisesti.

(Kuva: Syyrian presidentti Bashar al-Assad, Wikipedia, Ricardo Stuckert/ABr)

Edellinen artikkeliPertti ”Purtsi” Purhonen kuollut
Seuraava artikkeliLuther-säätiön talous kasvanut ryminällä