Haavisto: Suomalaiset pois Afganistanista parin vuoden sisällä

Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenen, kansanedustaja Pekka Haaviston (vihr) mukaan suomalaisjoukkojen lähtöä Afganistanista pitäisi ryhtyä välittömästi suunnittelemaan. Haavisto siirtäisi vastuun rauhallisempien alueiden hallinnasta paikallisille parin vuoden sisällä. Hän sanoo olevansa turhautunut siihen, että sotilasoperaation rinnalla ei ole käynnissä uskottavaa rauhanprosessia.

– Näköpiirissä ei ole hetkeä milloin vastuu siirtyy paikallisille. Pelkään, että siirtyminen pitkittyy. En pidä perusteltuna, että kansainvälinen yhteisö on ollut siellä niin kauan, jo 9/11-iskuista asti. Yleensä kymmenen vuoden jakson aikana pystyy tekemään sen mikä on tehtävissä. Jossain vaiheessa on noustava jaloille.

Haaviston mukaan Afganistanissa ei kuluneen kymmenen vuoden aikana ole alkanut sellaista poliittista prosessia, jolla opposition toimijoita olisi pystytty vetämään mukaan keskusteluun.

– Paikalliset keskusteluyritykset lännen tukeman hallituksen ja opposition välillä eivät ole olleet riittäviä eivätkä pitkäjänteisiä. Oppositio hallitsee hyvin suuria osia Afganistanista. Tilanne on vaarallinen. Jos se pitkittyy, on riski, että opposition alueen kyläpäälliköt palvelevat päivisin hallitusta ja öisin oppositiota. Paikallisjohtajia ei ole pystytty vakuuttamaan hallituksen puolelle.

Vaikka edistystä on esimerkiksi naisten koulutuksen alueella hieman tapahtunut Haavisto ei pidä sitä riittävänä.

– Papat ja ukot pitäisi saada sieltä puhumaan ja keskustelemaan miten hommaa viedään eteenpäin. Afganistan on erittäin perinteinen yhteiskunta, jossa heimo- ja kyläpäälliköiden näkemykset painavat erittäin paljon.

Haavisto ei itse käyttäisi Afganistanin operaatiosta sanaa sota.

– Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan kanssa kysyimme vuosi sitten Pentagonissa saman kysymyksen. Amerikkalaisten vastaus oli, että he ovat sodassa. Siinä sodassa joka alkoi 9/11 –iskuista. He ovat viimeistelemässä terrorismin uhan torjuntaa. Meidän vastaus on, että emme ole sodan osapuoli vaan kansainvälisesti johdetussa rauhanturvaoperaatiossa. Mielestäni emme voi itse orientoitua niin, että olisimme sodassa.

Suomalainen rauhanturvaaja menehtyi eilen Afganistanissa tienvarsipommin räjähdyksessä. Kyseessä oli toinen suomalaisuhri. Pekka Haavisto uskoo, että Afganistanissa tehdään kaikki voitava suomalaisten sotilaiden turvallisuuden eteen.

– Kaikki tehdään, mitä voidaan, kun mietitään riskejä ja reittien turvallisuutta. On vaikea toimia niin, että riskejä ei olisi.

Pekka Haavisto on sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan että puolustusvaliokunnan jäsen. Hän on ollut Afganistanissa YK:n tehtävissä 2002-2003.

Afganistanissa on noin 180 suomalaista rauhanturvaajaa.

Edellinen artikkeliOikeusasiamies: Hallberg menetteli sopimattomasti isoäitien käännytysasiassa
Seuraava artikkeliLuterilaisten jäsenkato USA:ssa jatkuu