Millaista luterilaisuutta kirkko tuo esiin 2017?

Lutherin_kuva

Kirkkohallitus on perustanut työryhmän suunnittelemaan reformaation muistamiseen liittyviä tapahtumia. Työryhmän sihteeri Tomi Karttunen toivoo, että valtion ja kirkon yhteistyö voisi olla esimerkiksi sitä, että itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlassa näkyisi myös luterilaisuuden ja kristinuskon vaikutus suomalaisuuteen.

Karttunen on kirkkohallituksen ulkoasiain osaston teologisten asiain sihteeri.

Iso kysymys uskonpuhdistuksen juhlavuonna on, millaista luterilaisuutta kirkko nostaa esiin. Karttunen kertoo, että paitsi luterilaisuutta, myös erityisesti ekumeniaa aiotaan korostaa.

– On vasta alustavasti hahmoteltu, mitä reformaation ja uskonpuhdistuksen perinnöstä halutaan luterilaisesti ja ekumeenisesti nostaa kiteytetysti esiin. Pyrimme perusteellisesti hahmottelemaan keskeisiä linjoja, Karttunen sanoo.

Vuonna 2017 myös Suomen ekumeeninen neuvosto täyttää 100 vuotta.

Saksassa kuuluu jo olleen kissanhännänvetoa yhteisen tematiikan löytämiseksi.

Teesejä kirkon oviin

Suomessa kirkon juhlallisuuksia pohtivassa työryhmässä on ollut esillä käytännön ideoitakin. Uskonpuhdistuksen juhlavuoden teemojen toivotaan tavoittavan eritoten koululaisia, lapsia ja nuoria sekä paikallisseurakuntien väkeä. Seurakunnissa saatetaan päästä muotoilemaan teesejä ja naulaamaan niitä kirkon oviin Lutherin tavoin. Teesit voisi julkaista myös netissä. Suomessa uskonpuhdistuksen juhlinta keskittyy vuosiin 2016 ja 2017.

Saksan Wittenbergin kaupungissa uskonpuhdistukselle on omistettu kokonainen vuosikymmen eri teemavuosineen. Tämä vuonna teemana on reformaatio ja vapaus, ensi vuonna musiikki. Juhlallisuudet huipentuvat Saksassakin vuoteen 2017.

Seurakuntien ja Kirkkohallituksen asiantuntijoista koottu seitsemänhenkinen ryhmä kävi kahden päivän opintomatkalla Wittenbergissä syyskuun lopussa. Vierailun yhteydessä Luther-puisto sai myös Suomen kirkolle omistetun nimikkopuun. Kaikkiaan puita istutetaan puistoon merkkivuoden mukaan viitisensataa.

Lue: Myös katolilaiset sanovat: Luther oli uskon opettaja

Edellinen artikkeliTutkimus selvittää miten suomalaiset kokevat hiljaisuutta
Seuraava artikkeliTampereella saa talousneuvontaa vapaaehtoispohjalta