Kirkot sitoutuivat ykseyden etsimiseen

Perjantaina päättynyt Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) yleiskokous hyväksyi monipäiväisen työn päätteeksi ykseysjulistuksen, jonka myötä se uudisti sitoutumisensa näkyvän ykseyden etsimiseen.

KMN:n tämänkertainen yleiskokous pidettiin ”oikeudenmukaisuuden ja rauhan” pyytämisen merkeissä.

Laadittu lausuma kuvaa kristittyjen kokemuksia toivon ja epätoivon maailmassa. Se tuo esiin erityisesti HIV- positiiviset ja AIDSia sairastavat ihmiset sekä sosiaalisesta ja taloudellisesta epäoikeudenmukaisuudesta kärsivät. Kokemus syrjään ja ulkopuolelle jäämisestä on syvä ja kirkot eri puolilla maailmaa jakavat tämän todellisuuden.

Maailmanjärjestön 150-henkiseen keskuskomiteaan Busanissa seuraaviksi kahdeksaksi vuodeksi valittu Lapuan piispa Simo Peura luonnehtii lausuman omaperäisyyttä.

– Lausumassa on uutta, että se kuvaa kristikunnan tilaa kokemuksien ja kerronnallisten kuvien kautta. Ykseyden etsintä toteutuu monella tasolla oppikeskusteluista yhteisiin toimiin oikeudenmukaisuuden toteutumiseksi. Perimmältään on kysymys kristittyjen hengellisestä vaelluksesta. Yhteistä matkaa voidaan tehdä vain rukoillen, Peura sanoo.

Julkilausuman tekstissä todetaan, että kirkot tunnustavat, että niitä historiallisesti erottaneet asiat ovat edelleen kipupisteitä. Lisäksi ajankohtaiset haasteet synnyttävät uusia jakolinjoja kirkkojen välillä ja niiden sisällä. Näihin haasteisiin on julkilausuman mukaan mahdollista vastata vain etsimällä yksimielisyyttä.

Julkilausumassa myös todetaan, että ykseys ei ole samankaltaisuutta, vaan erilaisuus on rikkautta, luovaa ja elämää antavaa. Siinä tunnustaudutaan näkyvän yhteyden etsimiseen. Tavoitteena on yhden, pyhän, yhteisen ja apostolisen kirkon näkyvä ykseys ja yhteinen ehtoollispöytä.

Kirkot myös jatkavat työtä oikeudenmukaisuuden, rauhan ja luomakunnan eheytymisen puolesta. Ne lupaavat yhdessä keskustella nykyajan sosiaalisista, taloudellisista ja moraalisista kysymyksistä.

Edellinen artikkeli”Kirkot ovat nykyään hiljaa” – KMN:n työpajoissa syvennyttiin vähemmistöihin
Seuraava artikkeliKirkolliskokous myönsi tukea Fuengirolan seurakuntakodille