17. sunnuntai helluntaista, Joh.5:19-21, Paula Kallio

Paula Kallio
Sastamalan seurakunta

Juuri kuultu evankeliumin kohta on lyhyt, mutta se tiivistää kaiken sen mitä ihmisen tarvitsee Jumalasta tietää, siihen tiivistyy koko Raamattu, koko kristillinen usko. Se kertoo, kuka Jeesus on. Hän on Jumalan poika ja tekee samaa kuin Jumala ja että Jumala ja Jeesus ovat yhtä. Ja se kertoo Jeesuksen tehtävän, sen miksi Jeesus on lähetetty maan päälle, miksi hän tuli tänne. Voisin tiivistää koko saarnani yhteen lauseeseen. Jeesus pelastaa minut, hän antaa elämän, ilman häntä ei ole elämää on vain kuolemaa. Sama lause kertoo myös koko Raamatun sisällön. Voisin sanoa saman vielä lyhyemmin, Jeesus on elämä. Niin yksinkertainen on uskon sisältö, Jeesus on elämä.

Ristin merkitys.

Kaiken tämän voisi tiivistää myös yhteen ainoaan kuvaan. Ristiin. Ristejä on kaikkialla ympärillämme. Kirkoissa, sairaaloiden seinissä, ihmisten kaulassa, kaikkialla. Ristejä on myös erilaisia, on sellaisia, joissa Jeesus on ristiinnaulittuna, on t- ristejä, on tyhjiä ristejä. Myös täällä kirkossa on erilaisia ristejä, alttarilla näemme ristin, jossa on Jeesus ristiinnaulittuna, tuolla ovella näette tyhjän ristin. Täällä Suomessa näkee eniten tyhjiä ristejä. Tyhjä risti on myös minulle rakkain risti. Tyhjä risti symboloi sitä, että ristiinnaulittu Jeesus, joka kuoli, nousi kuolleista ja elää jälleen. Tyhjä risti kertoo, että Jeesus voitti kuoleman, tyhjä risti on elämän symboli. Kuolema on voitettu ja meillä on ikuinen elämä. Koska tyhjä risti on elämän symboli, ehkä se on sen takia myös sairaaloiden tunnus, niissä on elämä. Risti, joka ennen oli rangaistuksen, pelon ja kuoleman merkki, muuttui Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen myötä, elämän symboliksi.

Miksi saamme elämän?

Jeesus on siis elämän tuoja, hän antaa meille elämän. Voisi kysyä miksi? Miksi Jeesus oli valmis kuolemaan minun puolestani, eihän minua ollut silloin edes olemassa, en ollut tavannut Jeesusta kasvokkain. Miksi hän oli valmis kuolemaan minun puolestani? Olisitko sinä valmis kuolemaan jonkun tuntemattoman puolesta? Minä en osaa vastata tuohon kysymykseen, olisinko valmis kuolemaan jonkun tuntemattoman puolesta, en osaa sanoa. Mutta Jeesus oli valmis kuolemaan meidän puolesta ja antamaan meille ikuisen elämän, miksi? Yksinkertainen vastaus tähän on, Jeesus kuoli meidän puolesta, koska hän rakastaa meitä, samoin rakastaa Jumala, he kumpikin rakastavat meitä, siksi Jeesus kuoli meidän puolesta ja antoi sinulle ja minulle ikuisen elämän.

Jeesus kuoleman voittaja

Jeesus on kuoleman voittaja. Hän on elämä, häneltä saamme ikuisen elämän. Evankeliumisessa sanottiin, että Jeesus voi antaa elämän kenelle haluaa, Jeesus itse päättää kenelle hän antaa elämän, ei kukaan muu. Raamatussa Jeesus herättää ihmisiä myös konkreettisesti kuolleista, tähän maanpäälliseen elämään. Hän voittaa kuoleman kaikin tavoin.

Jeesus ei voi kuitenkaan tehdä mitään ilman Jumalaa, Jumala ja Jeesus ovat yhtä. Jeesus ilmoittaa Jumalan tahdon meille, hän tekee samaa kuin Jumala. Jumala siis tahtoo, että me saamme ikuisen elämän, siksi hän antoi Jeesuksen meille.

Jeesus antaa meille elämän. Jeesuksen antama elämä, on todellisen elämän, elämä yhteydessä Jumalaan, hänen lapsenaan, elämä joka ei lopu koskaan. Syntiinlankeemuksessa menetimme tuon todellisen elämän, ja ilman Jeesusta emme saa sitä. Ilman Jeesusta ei ole elämää, on vain kuolema. Johanneksen evankeliumissa Jeesus sanoi: ”Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole.“

Seuraavan kerran kun katsotte ristiä, muistakaa mistä se kertoo. Se sanoo, Jeesus on elämä.