Tommy Hellsten:”Narsisti rapauttaa työpaikan moraalin”


hellsten_Tommy205 nostaa uusimmassa kirjassaan Ajan takaa esiin yhden ihmissuhteiden ja työelämän syövän, sairaalloisen narsismin. Erityisesti johtajuus ja narsismi ovat Hellstenin mukaan vaarallinen yhdistelmä.

Narsisti uskoo olevansa kaikkivoipa ja kaikkitietävä, hän ei tunne yhtään empatiaa, ei asetu toisen asemaan, ja hänen tunnussanansa on ”minä”.

– Narsisti johtaja kerää hovia ympärilleen. Molemmat arvelevat saavansa toisistaan lisäarvoa. Narsisti johtaja ei kuitenkaan arvosta hoviaan, vaan käyttää heitä hyväkseen. Molemmat elävät petoksessa ja mielistelevät toisiaan, Hellsten sanoo.

–Hovi luulee, että heitä arvostetaan ja he ovat siksi retkussa narsistiin. Narsisti on peluri, joka panee ryhmän jäsenet pelaamaan toisiaan vastaan, eikä ota omaa vastuuta.

Hellstenin mukaan pelissä on uhattuna koko organisaation etiikka, oli se sitten firma, yhdistys tai seurakunta.

– Yhteisö seisoo savijaloilla, jos narsisti on puikoissa. Peli rapauttaa sekä narsistin että hovin elämää ja arvoja. Se rapauttaa myös organisaatiota, jossa toimitaan. Kun hovi tuntee tulleensa höynäytetyksi, tuloksena on konflikti”.

Narsismi työpaikoilla on Hellstenin mukaan aina myös johtajuusongelma. Johtajat eivät uskalla tai halua puuttua siihen, koska pelkäävät konfliktia ja pakenevat vaikeita päätöksiä. Silloin työilmapiiri kriisiytyy.

– Johtaja luulee pääsevänsä helpolla, jos ei tee vaikeita päätöksiä. Kyseessä on kuitenkin työpaikan moraalin ja etiikan puute, kun johtaja piilottaa haavoittuvuutensa ja naamioituu etäiseksi tai suvereeniksi.

Ajan takaa (Kirjapaja 2011) on Hellstenin 23. teos ja se ilmestyi tässä kuussa.

Edellinen artikkeliPiispat eivät ole koskaan vierailleet Uutisvuodossa
Seuraava artikkeliSuomessa meneillään pyhiinvaellusbuumi