Open Doors julkaisi vuotuisen raporttinsa – yli 365 miljoonaa kristittyä on vainottuja uskonsa tähden

Intian Kalkutassa vietettiin jouluyön messua kiristyneen tilanteen keskellä. Kristittyihin, muslimeihin ja sikheihin kohdistuvat levottomuudet ovat nationalismin noustessa lisääntyneet. Kuva: Avishek Das / Sopa Images / Lehtikuva

Vainottuja kristittyjä maailmalla tukeva järjestö Open Doors julkaisi 17.1. vuotuisen World Watch List -raporttinsa. Raportti esittelee kristittyjen tilannetta eri puolilla maailmaa ja keskittyy nostamaan esille uskonsa vuoksi vainottujen asiaa. World Watch List -raportti on julkaistu vuosittain vuodesta 1993 alkaen.

Tiedotustilaisuudessa Open Doors Finland ry:n ulkosuhdejohtaja Miika Auvinen kertoi, että käsillä oleva tutkimuskausi loppuu syyskuuhun 2023, minkä johdosta viimeisimpien kriisien vaikutusta ei ole vielä voitu ottaa huomioon. Auvinen viittasi kommentillaan erityisesti Gazan ja Jemenin tilanteisiin.

World Watch List laaditaan niin, että kristittyjen asemaa tarkastellaan myös maan yleisen tilanteen valossa. Tiedot kootaan globaalisti ja käydään sitten läpi valtio valtiolta. Lopulta koostetaan lista, jonka sijoitus mittaa sen, miten vaikeat ovat kristittyjen olot kyseisessä maassa.

Kyseenalaiseen viiden kärkeen kuuluvat viimeisimmän raportin mukaan Pohjois-Korea (1.), Somalia (2.), Libya (3.), Eritrea (4.) sekä Jemen (5.). Pohjois-Korea on jälleen vainoraportin ensimmäisellä sijalla. Perustelut ovat selkeät. Maassa ei vallitse Open Doorsin mukaan minkäänlaista uskonnonvapautta ja kristityt joutuvat kohtaamaan vainoa jokaisella elämän osa-alueella. Open Doorsin mukaan ”kristittyjä pidetään valtion vihollisina ja heitä kohdellaan sen mukaan”. Raamattu on kielletty kirja.

Toiseksi tukalinta kristityillä on Somaliassa, jossa raportin mukaan kristittyihin kohdistuva väkivallan uhka on erittäin suuri. Julkaisutilaisuudessa näytetyn videon mukaan jo epäilys siitä, että joku on kristitty, voi merkitä epäillyksi joutuneelle hengenvaaraa.

Myös kolmannelta sijalta löytyvän Libyan vainotilanne on äärimmäinen. Esittelyvideolla kerrotaan, kuinka viimeisen seitsemän vuoden aikana tilanne on huonontunut ja erityisesti muslimitaustaiset kristityt joutuvat kohtaamaan rajua painostusta. Sieppaukset ja väkivalta ovat arkipäivää.

Neljänneltä ja viidenneltä listan sijalta löytyvien Eritrean ja Jemenin tilanne ei kertoman mukaan vaikuta sen paremmalta. Eritreassa valtio valvoo ja rajoittaa uskonnonvapautta rajusti, ja maan kirkot ovat jatkuvan painostuksen alla. Myös Jemenissä kristityt joutuvat pelkäämään henkensä edestä ja väkivallan uhka on erityisen ahdistavaa muslimitaustaisia kristittyjä kohtaan.

Kaiken kaikkiaan 365 miljoonaa kristittyä kärsii maailmalla vainosta tai syrjinnästä uskonsa vuoksi. Määrä on kasvanut viimeisestä raportista noin viidellä miljoonalla. Auvinen painotti puheessaan, että lukeman mukaan joka seitsemäs kristitty joutuu vainon kohteeksi. Auvinen kertoi huolestuttavana uutisena myös Intian heikentyneestä uskonnonvapaustilanteesta. Äärihindulainen ideologia on viime aikoina noussut Intiassa vahvasti ja Auvisen mukaan käsitys siitä, että ”et ole intialainen, jos et ole hindu ja puhu hindiä”, on yleistynyt. Hindunationalismin nousu on johtanut siihen, että yhä useampi kristitty, muslimi ja sikhi joutuu väkivallan, syrjinnän ja vainon kohteeksi.

Auvinen kertoi raportin julkistamistilaisuudessa, että viranomaiset eivät tähän vainoon puutu. Kyseessä ei ole sarja yksittäistapauksia, vaan ”legitimioitu toiminta vähemmistöjä kohtaan”. Kristityt eivät Auvisen mukaan ”täytä valtion ajaman ideologian kriteereitä hindulaisuudesta”.

Myös Kiinan ongelmat ovat raportin mukaan vakavia. Sensuuri on vahvaa ja maanalaisten kotiseurakuntien valvonta on tiukentunut. Auvinen totesi julkistamistilaisuudessa dystooppisesti, kuinka seurakuntiin tahdotaan asentaa kasvojentunnistusteknologialla asennetut kamerat, jotta uskonnollista toimintaa voidaan tarkemmin valvoa. Open Doors on törmännyt rajuihin sortotoimiin myös esimerkiksi Algeriassa ja Nicaraguassa, joissa kristittyjä on vangittu ja poliisi on keskeyttänyt jumalanpalveluksia.

Open Doorsin mukaan kristittyjen tilanne on tällä hetkellä erityisen haastava Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Erityisesti Sahelin alueella kristittyihin kohdistuu ”järjestelmällistä murhaamista” ja tiedotustilaisuudessa mainittiin jopa sanapari ”hiljainen kansanmurha”.

World Watch List 2024 ei siis tarjoa valoisia näkymiä kristittyjen tilanteeseen. Tiedotteen väliotsikko summaa olennaisen: ”Väkivalta lisääntyi maailmanlaajuisesti”.

Edellinen artikkeliRäppäri täynnä lähetys­saarnaaja­vibaa
Seuraava artikkeli”Nykynuoret ovat monitaitoisia ja todella syvällisesti ajattelevia” – Kenttäpiispa Pekka Asikaisen mukaan Venäjän kirkko on hukannut tehtävänsä