Suomalaispiispa: Lääkärin avustama itsemurha sallittava

Koivunen-BylundKuvaSvenskaKyrkanTuulikki Koivunen-Bylund sanoo hiippakuntansa paimenkirjeessä, että hän haluaisi hyväksyä lääketieteellisesti avustetun itsemurhan potilaille, jotka kärsivät erityisen vakavista parantumattomista sairauksista. Rakkaus karkoittaa pelon-otsikolla kirjoitettu paimenkirjeen on vastaanottanut 3000 hiippakunnan työntekijää ja luottamushenkilöä. Asian uutisoi
Kyrkans Tidning
.

Koivunen-Bylundin mielestä potilailla tulisi olla oikeus saada lääketieteellistä hoitoa, joka mahdollistaa potilaan oikeuden päättää oman elämänsä päättymisestä arvokkkaalla tavalla. Esimerkkinä vakavasta sairaudesta hän mainitsee pitkälle kehittyneen ALS-lihasrappeuman. Koivunen-Bylundin mukaan kukin tapaus tutkittaisiin erikseen ja päätöksentekoon tarvittaisiin kahden hoitavan lääkärin puolto.

– Mielestäni ruotsalaisen lainsäädännön tulisi mahdollistaa lääkärin avustama päätös elämän päättymisestä. Ihmisen tulisi saada kuolla vapaasti lääkkeiden avulla, ettei kenenkään tarvitse mennä ja ampua itseään jossakin, Koivunen-Bylund sanoo Kyrkans Tidning -lehden verkkohaastattelussa.

Koivunen-Bylund peräänkuuluttaa perusteellista arviointia ja keskustelua esiin nostamastaan aiheesta. Tähänastinen palaute on Koivunen-Bylundin mukaan ollut pelkästään  myönteistä.

– Kaikkien ei tarvitse ajatella niin kuin piispa, mutta kaikkien pitää uskaltaa osallistua keskusteluun omilla kasvoillaan ja piispan tulee osallistua omillaan, Koivunen-Bylund sanoo haastattelun päätteeksi.

(Kuvan lähde: Svenska kyrkan/Press)

Edellinen artikkeliElokuva Opus Dein perustajasta ensi-iltaan Yhdysvalloissa
Seuraava artikkeliUskonpuhdistuksen aikaan oppi oli evankeliumin synonyymi