Professori: Lähi-idän muutokset jäänevät näennäisiksi

ArabikansannousuJaakko Hämeen-Anttila ei usko Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan kansannousujen johtavan alueen merkittävään demokratisoitumiskehitykseen.

Hämeen-Anttila uskoo, että esimerkiksi Egyptissä saadaan sotilasjuntan lupaamat vaalit kyllä järjestettyä, mutta hallitsijalla säilyy edelleen tiukka ote yhteiskunnasta. Muutosaskeleet jäävät hänen mukaansa pieniksi.

– Meillä oli Suomessakin sellainen intomieli, että Egyptin ainoa ongelma on presidentti Hosni Mubarak ja kun hänet saadaan ulos, niin Egyptin talous ja sosiaaliset ongelmat korjaantuvat itsestään.

Libyasa, Jemenissä ja Syyriassa tilanne on Hämeen-Anttilan mukaan täysin keskeneräinen. Tunisiassa hän näkee pieniä edistyksen merkkejä, mutta sielläkään hän ei odota hetkessä tapahtuvaa suurta yhteiskunnallista muutosta.

Viime viikot polttopisteessä olleen Syyrian tilanteeseen Hämeen-Anttila näkee kolme vaihtoehtoista ratkaisua. Presidentti Bashar al-Assad joko kykenee palauttamaan voimakeinoin asemansa tai sitten Syyria myötäilee Egyptissä ja Tunisiassa nähtyä, demokratiaa vaativien ryhmien toiminnasta nousevaa vallanvaihdosta. Kolmantena mahdollisuutena Hämeen-Anttila pitää islamismin nousua.

– Presidentin ja hänen isänsä suurin huolenaihe on ollut sunnalainen fundamentalismi, koska sen nimissä on hyvin helppo kiihottaa kansaa häntä vastaan. Alavitilaista al-Assadia voidaan väittää harhaoppiseksi. Tähän on helppo saada tukea islamisteilta myös Syyrian ulkopuolelta. Silloin Syyria ja totta kai koko Lähi-Itä olisivat aivan uudessa tilanteessa.

(Kuva tammikuusta Algeriasta, lähde Wikipedia)

Jaakko Hämeen-Anttila on vieraana Radio YLE1:n Horisontissa sunnuntaina 19.6 klo 11. Ohjelmassa käsitellään alavitilaisuutta ja Syyriaa.

Edellinen artikkeliTutkija: Piispojen ehtoollisohjeissa magiikan piirteitä
Seuraava artikkeliKepa pettyi: ”Hallitus luopuu kehitysaputavoitteesta”