Luonto puhuu: Ristikon takaa vapauteen

Ratamoverkkoperhonen on kaunis kesäinen ilmestys. Kävelin voimalinjaa pitkin. Linjan alla on niittyjä, kalliorinteitä ja erilaisia biotooppeja, jotka uhkaavat pusikoitua muualla.

Ilokseni heinikossa lensi puolentusinaa ratamoverkkoperhosta. Niitä olen nähnyt yksittäin takavuosina mökilläni, mutta en koskaan niin monta yhtä aikaa kuin nyt voimalinjan alla

Ratamoverkkoperhonen (Melitaea athalia) on yleisin kuudesta verkkoperhoslajistamme. Se muistuttaa erehdyttävästi myös monia hopeatäpläperhosia, mutta kun tarkkaan katsoo, sen siivistä löytyy kauttaaltaan verkkokuviota.

Ratamoverkkoperhosta tavataan lähes koko Suomessa. Se viihtyy niityillä sekä hakkuu- ja metsäaukeilla. Perhonen on lennossa kesäkuusta elokuun alkuun.

Raamatuntulkintaan liittyy tarina kertoo nuoresta papista, joka joutui vankilaan, sillä häntä epäiltiin työtoverinsa murhasta. Syyttäjän mukaan pappi oli laittanut kappalaisen kahvin sekaan kaliumsyanidia, jota papilla oli hallussaan perhosharrastuksen vuoksi. Hän käytti myrkkyä automaattisyöteissä. Syyttäjän mukaan pappi myrkytti kappalaisen saadakseen tämän viran. Pappi vakuutti syyttömyyttään.

– En minä kappalaiseksi halua, vaan merimiespapiksi.

Eräänä päivänä vankilaan ikkunaan ilmestyi perhonen. Sen tunnistaminen oli papille helppoa, ratamoverkkoperhonen.

– Sinun siipesi ovat kuin ristikko. Minut on laitettu ristikon taakse, pappi jutteli perhoselle.

Ja niin verkkoperhonen ilmestyi päivittäin papin sellin ikkunaan.

Samaan aikaan poliisi jatkoi tutkimuksiaan ja erinäisten mutkien kautta päätyi keskustelemaan eksegetiikan professorin kanssa. Poliisi halusi tietää mitä on Mk 16:18oleviin pahaenteisiin sanoihin: ”…ja vaikka he juovat tappavaa myrkkyä, se ei tapa heitä…”

Ja niin selvisi, että kappalainen oli mennyt biblisismissään äärimmäisyyksiin. Hän oli varastanut apupapin laukusta perhosmyrkyn ja yrittänyt todistaa Raamatun kirjaimellisen tulkinnan paikkansapitäviksi.

Pappi vapautettiin syyttömänä.

– Miten jaksoit kestää epäilyjä, kirkkoherra kyseli jälkeenpäin.

– Tiesin olevani syytön, ja lisäksi verkkoperhonen antoi minulle toivoa, pappi sanoi hymyillen.

Rukous

Taivaan Jumala,

aina emme ole syyllisiä.

Kiitos syyttömyydestä

ja sielun autuudesta.

Kiitos kauniista päivästä

ja perhosten keveydestä.

Aamen

Olli Seppälä

Edellinen artikkeliTällä viikolla sanovat Mikko Hyppönen, Marko Maunula ja Auli Viitala
Seuraava artikkeliTuore tutkimus kertoo, että sotilaspappi luovii joustavasti hierarkiassa eikä kaipaa seurakuntatyöhön