Kaniikki Cecil Wilson järjesti seurakuntalaisten yllätykseksi jumalanpalvelukseen virtuaalisia avustajia. Ulkomailla asuvat nuoret seurakuntalaiset lukivat Raamatuntekstejä. Kirkkovieraat näkivät heidän kuvansa isoilta näytöiltä ja kuulivat lukukappaleiden lisäksi terveisiä Abu Dhabista, Bermudasta ja Kambodzasta. Paikalla ollut Patrick Cross kirjoitti Church of Irland Gazette -lehdelle ilahtuneensa tästä tavasta toteuttaa jumalanpalvelus.
Suomen Lähetysseuran tiedossa ei ole, että lähetystyöntekijät tai muut ulkomailla oleilevat seurakuntalaiset olisivat osallistuneet internetvideopuhelun avulla jumalanpalveluksiin kotimaassaan.
– Lähettien paikallisseurakunta on heidän työalueellaan. Jumalanpalvelus siellä on heille pääasia. Lähetysseuralla ei ole tällaiseen toimintaan mahdollisuutta. Tietoyhteyksiä kehitellään kyllä, mutta ei ole tietoa, että olisi keskitytty jumalanpalveluksiin, sanoo tiedottaja Kirsi Elo Suomen Lähetysseurasta.
Jotta seurakunnan nimikkolähetti tai ulkomailla asuva jäsen voisi osallistua kotiseurakuntansa järjestämään jumalanpalvelukseen videopuhelun välityksellä, kirkosta tulisi löytyä sopivaa videoneuvotteluissa käytettävää tekniikkaa. Sitä löytyisi ainakin Virtuaalikirkko.fi -palvelua pyörittävistä seurakunnista, Oulun seurakuntayhtymästä ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä.
Virtuaalikirkko.fi -palvelun ideoija ja kehittäjä Ilmari Mäenpää pitää jumalanpalvelukseen osallistumista internetin ja videopuhelun välityksellä hyvänä ja mielenkiintoisena ideana.
Hän kannattaa vuorovaikutteisuutta internetin yli lähetettävissä kirkon tilaisuuksissa. Vuorovaikutteisuuteen keskittymistä tukee myös Virtuaalikirkon saama palaute.
– Virtuaalikiron lähetyksiä seuraavat erityisesti ulkosuomalaiset tai seurakunnan alueelta pois muuttaneet, jotka näin haluavat säilyttää yhteyttä kotiseutuun ja kotiseurakuntaan, kertoo Mäenpää.
Virtuaalikirkossa voi keskustella chatissa muiden verkkolähetystä seuraavien kanssa. Siinä vuorovaikutus jää kuitenkin internetseurakunnan väliseksi. Videopuhelun avulla myös verkon yli jumalanpalvelukseen osallistuvat voisivat olla aktiivisemmin mukana kirkkosalin tapahtumissa.
– Sosiaalinen ulottuvuus vahvistuisi siinä. Osallistujat voisivat kokea läsnäolon tunnetta paremmin, jos osallistuisivat itse myös jumalanpalveluksen toteuttamiseen, Mäenpää pohtii.
Virtuaalikirkko on aloittanut toimintansa vuonna 2008 Oulun tuomiokirkosta. Tänä kesänä virtuaalikirkon kautta pääsee mukaan Turun tuomiokirkosta lähetettäviin jumalanpalveluksiin.
Ilmoita asiavirheestä