Juuri ennen tässä kuvattua sananvaihtoa Pietari tunnustaa, että Jeesus on Kristus, Jumalan Poika, ja Jeesus kehuu häntä kovastikin. Mutta kun Jeesus sitten alkaa puhua Jerusalemissa odottavasta kärsimyksestä, Pietari haluaisi estää sen. Hän yrittää saada Jeesuksen muuttamaan mielensä. Silloin Jeesus nimittää Pietaria Saatanaksi. Ja hän käskee tiukkaan sävyyn nyt Saatanan roolin ottanutta Pietaria seuraamaan itseään.
Pietarin nimittäminen Saatanaksi viittaa siihen, että Saatana yritti erämaassa saada Jeesuksen lipeämään Jumalan suunnitelmasta. Pietari tarkoitti tässä hyvää, mutta yrittäessään säätää Jeesuksen kohtaloa hän lipsahtikin Saatanan hommiin. Hän halusi johtaa, vaikka hänet oli kutsuttu seuraamaan.
Jos Jeesus ja hänen ystävänsä olisivat tehneet matkaa pikkubussilla, tämä olisi ollut Pietarin yritys tunkea itsensä ohjaajan paikalle. Jeesus näpäyttää, että perään istumaan siitä. Ratti kuuluu minulle. Tai oikeastaan Jumalalle.
Sananvaihdon jälkeen Jeesus jatkaa ilmoittamalla, että hänen seuraamisensa merkitsee ristin ottamista ja itsensä kieltämistä. Jeesus ohjaa pikkubussinsa Jerusalemin tielle, kohti Getsamanea ja Golgataa.
Seuraaminen, jota Pietarin kuuluu tehdä, on siis itsensä kieltämistä. Itsensä kieltäminen tarkoittaa egosta luopumista. Luopumista suunnittelevasta, manipuloivasta ja itsellemme kaikenlaista vaativasta minästä, mitä me luulemme todelliseksi olemukseksemme.
MINÄN TÄRKEYS on pitkälti omaa kuvitelmaamme. Pidämme sitä itsemme ja elämämme keskuksena, mutta itse asiassa se on verho meidän ja todellisuuden välissä.
On oma pelkomme, että ellemme ole ratissa, joudumme vaikka minne. Vähintään ojaan, tai rotkoon. Tai ristille.
Joskus kyllä joudummekin kärsimyksiin. On kärsimystä, jota ei voi väistää, ja joka kaiketi on tarkoitettukin meille.
Mutta vielä useammin vain luulemme, että joudumme kärsimään, jos lakkaamme säätämästä tilannetta. Useimmiten on yllättävän hyvä luopua ajajan paikasta ja siirtyä ottamaan vastaan. Ajajan paikalta pois siirtyminen pelottaa, mutta se myös vapauttaa.
Yllättävän monessa ärsyttävässä sosiaalisessa tilanteessa rauhoittuu, kun sanoo mielessään: Luovun halustani muuttaa tätä tilannetta.
Sama kannattaa sanoa rukoillessa. Luovun halustani muuttaa tätä tilannetta. Luovun halustani muuttaa sinua, Jumala, ja luovun halustani muuttaa itseäni tässä. Tämä hetki saa olla juuri sellainen kuin on.
Anni Pesonen
Kirjoittaja on Luukkaan evankeliumista väitellyt teologian tohtori ja Nurmijärven seurakunnan pappi.
Matteuksen evankeliumi 16:21-23
Siitä lähtien Jeesus alkoi puhua oppilaille, että hänen täytyi mennä Jerusalemiin. Kansanjohtajat, ylipapit ja oppineet järjestäisivät hänelle siellä paljon kärsimyksiä. Hänet tapettaisiin, ja kolmantena päivänä hänet herätettäisiin kuolleista.
Pietari vei Jeesuksen syrjään ja moitti häntä: ”Ei ikinä! Sinulle ei saa käydä niin!” Mutta Jeesus kääntyi ja sanoi: ”Sinun kuuluu seurata minua, Saatana! Olet minulle vahingoksi, koska ajattelet asiaa ihmisten etkä Jumalan näkökulmasta.”
UT2020-käännöksen mukaan
Ilmoita asiavirheestä