Elokuva-arvio: Osin suomalainen Salaliitto Kairossa vie vakoilujuonen islamilaiseen yliopistoon

Juonittelua, jännitystä, valtapelejä, aitoa ystävyyttä ja petoksia. Kiirastorstaina ensi-iltansa saavassa poliittisessa trillerissä Salaliitto Kairossa on paljon sitä, mitä hyvältä agenttitarinalta saattaa toivoa. Suomalaisen elokuvakatsojan näkökulmasta tarina on kuitenkin sijoitettu erikoiseen ympäristöön, islamilaiseen yliopistoon Kairossa.

Arabiankielisen elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut ruotsalainen Tarik Saleh, jolla on Egyptissä sukujuuria. Ruotsalais-suomalais-ranskalais-tanskalaisen yhteistuotannon äänisuunnittelusta on vastannut suomalainen Pontus Borg. Lisäksi merkittävässä sivuroolissa nähdään Suomessa asuva syyrialainen näyttelijä Sherwan Haji.

Tarina vie Kairoon al-Azharin yliopistoon, yhteen sunni-islamin vallan ytimistä. Päähenkilö Adam (Tawfeek Barhom) on köyhän kalastajaisän lahjakas poika, joka saa kutsun arvostettuun opinahjoon. Lukukausi ei kuitenkaan pääse edes alkuun, kun yliopiston johtaja, pääimaami kuolee sydänkohtaukseen.

Alkaa kiivas seuraajan etsintä. Siinä oma sanansa on sanottavana Egyptin hallinnolla ja tiedustelupalvelulla sekä toisaalta muslimiveljeskunnalla, joka on soluttautunut kampukselle. Kähinän keskelle joutuneet opiskelijat ovat pelinappuloita ja varsinaiset pelurit muualla.

Suljettu kampus tarjoaa toimivan näyttämön vakoilujuonelle ja komeita kuvauspaikkoja. Tosielämässä elokuva on kuvattu pääasiassa Istanbulissa.

Elokuvan keskeinen viesti on, ettei hurskainkaan uskonnollinen yhteisö ole korruptiosta vapaa – varsinkaan silloin, kun uskonnollinen ja poliittinen valta on sidottu toisiinsa.

Jonkinlaista aitoa tosiuskoa saa elokuvassa edustaa Adamin ystävä, metallimusiikkiin viehtynyt ja Koraania kauniisti resitoiva Ra’id (Ahmed Laissaoui) sekä Adam itse. Päähenkilön nimi viitannee Aatamiin, joka muslimeille on ensimmäinen ihminen maan päällä ja myös ensimmäinen profeetta. Elokuvan alkuperäinen nimi Walad Min Al Janna tarkoittaa ”Poika taivaasta”.

Salaliitto Kairossa on jo kerännyt kiitosta maailmalla ja myös palkintoja. Cannesin kansainvälisillä elokuvajuhlilla se oli mukana pääsarjassa ja palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta.

Salaliitto Kairossa -elokuvan ensi-ilta on torstaina 6.4. Pituus 119 minuuttia.

 

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliRaamattu on edelleen maailman käännetyin kirja
Seuraava artikkeliIloa, pelkoa, surua ja vihaa – tutkija ja kanankasvattaja kertovat kanojen maailmasta, johon Jeesuskin viittasi