Pääkirjoitus: PISA-tulokset romahtivat mutta mitä me oikeastaan haluamme?

Kuva: Jukka Granström

Tapahtuipa eräällä yläasteella, että lapsi tuli koulusta kotiin huonosti menneen matematiikankokeen kanssa. Vanhempi tiedusteli käytiinkö koe läpi tunnilla. Ei käyty. Vanhempi peräsi asiaa opettajalta, joka vastasi, että lapsen on itse selvitettävä oikeat vastaukset.

Hämmentynyt vanhempi muisti itse oppineensa koulussa nimenomaan virheistä, joita oli käyty läpi opettajan kanssa. Hän alkoi kaivella muististaan matematiikan saloja ja mietti samalla, mitenkähän ne lapset pärjäävät, joiden vanhemmilta matematiikka ei aikanaan koulussa sujunut.

SUOMALAISTEN KOULULAISTEN PISA-tulokset ovat romahtaneet. Syitä on nyt etsitty laajalti. Vika on koronavuosissa, lasten kännykkäaddiktiossa, vanhempien kännykkäaddiktiossa, koulutuntien levottomuudessa, inkluusiossa, avoluokkahuoneissa, resurssien puutteessa, kasvurauhan puutteessa, maahanmuutossa. Uskaltautuipa joku opettaja epäilemään myös opettajien kokonaisnäkemyksen puutetta.

Helsingin Sanomat kysyi 5.12. syitä jopa ihan oppilailta itseltään. Oppilaiden mukaan heitä kohdellaan epätasa-arvoisesti, vastauksia kokeisiin ei löydy oppimateriaalista ja luokissa on levotonta.

Kun syitä löytyy näin paljon ja vielä lisääkin, onko kaiken juurisyy kuitenkin siinä, että aikuiset ovat itse pirstaloituneet ja hukassa nykyisessä maailmanmenossa? Kun ollaan hukassa, ei osata ohjata lapsia kasvamaan vastuuntuntoisiksi aikuisiksi.

LAPSI EI ole tehotuotantobroileri, jonka voi puskea läpi koulujärjestelmän tuottavaksi kansalaiseksi. Lapsi tarvitsee sekä selkeitä rakenteita että aikaa ja tilaa etsiä itseään, keskustelua ajatusmaailmansa rakentamiseksi ja kiinnostavia aikuisia, joiden ajatuksiin peilata omiaan. Perinteisesti opettajilla on ollut tässä tärkeä rooli.

Suomalaisen koulujärjestelmän pikapaikkaamisen sijaan nyt on hyvä ottaa aikalisä ja miettiä laajemmin, keitä me olemme ja millaisiksi haluamme tulevat sukupolvet kasvattaa. Parhaat ideat syntyvät levosta, ja siihen alkava joulunaika tarjoaa hyvät mahdollisuudet.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliIkääntynyt kirjailija Annikki Kariniemi vietti yksinäistä joulua Yli-Tornion Törmäsjärvellä pakkasten saartamana 1980-luvun alussa – Yllätysvieraat ilmestyivät suoraan ruokakomeron kautta
Seuraava artikkeliAkaan kirkkoherraksi valittu Leena Sorsa haluaa pitää seurakunnan ”eteenpäin katsomisen linjalla”