Pääkirjoitus: Pappisvihkimys ja alttari eivät ole protestin paikka

Keskustelu Inkerin kirkon pappisvihkimyksistä näyttää lähteneen pahasti laukalle. Vihittyjen epäillään jo siirtyneen Venäjän vaikutuspiiriin.

Nyt on syytä hillitä kierroksia. Varsinainen ongelma, mihin pitää keskittyä on tämä: papeiksi tahtovat naisten pappeuden vastustajat ovat löytäneet kiertotien päästä pappisvirkaan. Tämän heitä työllistävien järjestöjen johtajatkin ovat jo myöntäneet.

Inkerin kirkolla on toki oikeus vihkiä papeiksi keitä se haluaa. Ihan oikeita pappeja vihityt siis ovat, mutta toisessa kirkossa. Hankaluus on siinä, että päätyötään he tekevät Suomessa ja meidän kirkkomme yhteydessä. Periaatteessa heillä olisi siis olemassa hyvät perusteet anoa pappisoikeuksia myös meidän kirkoltamme. Kiertotie kuitenkin loukkaa meidän kirkkomme virkakäsitystä ja pappeja. Siihen ei pidä suostua.

Sitäkin voi miettiä, pitääkö papiksi päästä kepulikonstein. Eikö se ole viran latistamista, itsensä ja omantuntonsa asettamista alttarin, piispojen ja virkaan kutsuvan yhteisön yläpuolelle? Ei papin virka ole mikä virka tahansa vaan pyhä tehtävä eivätkä pappisvihkimys ja alttari ole protestin paikka.

OMAANTUNTOON VIHITYT ovat vedonneet, kun eivät voi meidän kirkkomme pappisvihkimyksiin osallistua. Omatunto on kuitenkin suhteellinen asia. Se on ympäristöstä opittu moraalinen ääni ihmisessä ja voi olla myös väärässä.

Nyt olisikin syytä kirkollisten järjestöjen miettiä, miten ne käytännöillään ja puhein sitovat työntekijöidensä omatuntoja vaikka virallisesti antavatkin näille omantunnonvapauden. Samalla ne saattavat asettua pätevien teologien pappisuran ja kirkon parhaan esteeksi.

Papiksi tahtovien ja pappienkin on hyvä muistaa Paavalin kehotus: ”Hyväksykää siis toinen toisenne niin kuin Kristuskin on hyväksynyt omikseen teidät” (Room. 15:7). Se tarkoittaa sitä, että alttarille mennään vihittäväksi ja ehtoollista jaetaan yhdessä armahtaen toinen toistamme opillisista ja muista erheistä kuten meitäkin on armahdettu. Raivokasta teologista väittelyä voidaan käydä sitten somessa.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKeniassa papiksi vihitty Martti Haverinen anoi Suomen kirkon pappisoikeuksia vuonna 2017 ja odottaa yhä päätöstä
Seuraava artikkeliMokista kertominen lisää luottamuksen ilmapiiriä, sanoo Kari Kanala ja paljastaa yhden nolon mokan oman uransa varrelta