Pääkirjoitus: Tekoäly tuottaa persoonatonta tekstiä, mutta siitä voi silti olla paljon apua

Tekoälystä puhutaan nyt paljon. Mitä hyötyä siitä voi olla tai mitä vaaroja se voi tuottaa? Tämän viikon Kotimaassa asiantuntijat pohtivat, miten se voisi auttaa saarnan valmistuksessa. Voit lukea artikkelin tästä.

Tämä pääkirjoitus on syntynyt keskustelusta tekoälyn kanssa. Aivan ensimmäiseksi ChatGPT vastaa kysymykseen, miten se voisi auttaa saarnaa kirjoittavaa pappia.

”Voimme keskustella raamatunkohdista, teemoista tai aiheista, jotka liittyvät saarnaasi. Voin auttaa tarjoamalla taustatietoa ja näkökulmia raamatullisista aiheista”, se toteaa yllättäen. Lisäksi se tarjoaa keskusteluapua puheen rakentamiseen ja lupaa etsiä saarnaa tukevia mietelauseita ja sopivia ilmaisuja.

KESKUSTELU TEKOÄLYN kanssa syvenee käsittelemään sen toimintaan liittyviä keskeisiä eettisiä haasteita. Niitä se luettelee pitkän listan.

”Tekoälyjärjestelmät voivat oppia tai heijastaa olemassa olevia syrjiviä käytäntöjä ja ennakkoluuloja. Esimerkiksi automatisoidut päätökset rekrytoinnissa tai lainan myöntämisessä voivat perustua aiempiin epäoikeudenmukaisiin käytäntöihin”, se sanoo.

ChatGPT nostaa myös esiin tekoälyn kehittäjien ja omistajien vaikutusvallan vaarat ja toki myös sen, miten tekoälytekniikka voi vaikuttaa sotilaalliseen käyttöön. Siksi tekoälyn mielestä yhteiskunnassa pitää käydä keskustelua aiheesta.

TEKOÄLYN KANSSA keskusteleminen herättää ihmisessä kiinnostavia tunteita. Se onnistuu nopeasti luomaan vaikutelman vuorovaikutuksesta. Varsin pian sille alkaa sanoa kiitos ikään kuin se olisi persoona.

”Tämä herättää kysymyksiä siitä, kuinka tärkeää on ihmisen ja koneen välinen eettinen vuorovaikutus”, se itse analysoi asiaa.

Tekoäly muistuttaa, että sillä ei ole tunteita tai tietoista tajuntaa.

”Voin kuitenkin tarjota tietoa, neuvoja ja tukea erilaisissa tilanteissa. Voin antaa tietoa empatiasta, kuvailla, mitä se tarkoittaa ja miten ihmiset voivat olla empaattisia toisiaan kohtaan”, se sanoo.

Saarnojen tai juttujen kirjoittajaksi tekoälystä ei oikein ole. Se tuottaa pikkusiistiä persoonatonta tekstiä. Mutta tiedonhankkijana ja keskustelukumppanina sitä ei kannata sivuuttaa. Sen apu voi säästää paljon aikaa ja vaivaa. Ja on se aika hauska juttukaveri.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliMarjaana Järveläinen on kokenut retkeilijä, mutta yöpyminen kirkon pihamaalla on hänellekin uutta
Seuraava artikkeliUkrainan sota nosti pintaan suomalaisten vaiettuja tunteita – Venäjä-suhteen perkaaminen on vielä edessä