Jaakko Heinimäki kysyy kolumnissaan mitä valtiovarainministeri pyysi anteeksi?

Meidän, kokoomuksen, oli pakko kysyä itseltämme, mikä meidän arvopohjamme on. Onko se sellainen, että voimme olla samassa hallituksessa sellaisen puolueen kanssa, joka on Jussi Halla-ahon ja hänen taustavoimiensa käsissä? Olisimmeko avaamassa ovia hallitusvaltaan Jussi Halla-aholle ja sitä arvomaailmaa edustaville voimille, jotka hänet nostivat perussuomalaisten johtoon?

Näin puhui kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo omilleen kuusi vuotta sitten. Hän oli jämptisti sitä mieltä, että halla-aholainen perussuomalaisuus ei arvomaailmansa takia kokoomukselle käy.

Orpo kehotti puoluetovereitaan käymään katsomassa, miten Hommafoorumilla ihmisistä kirjoitetaan. Itse hän summasi näkemänsä näin: ”Sellaiselle puheelle, sellaiselle ajatusmaailmalle, ei voi olla sijaa siellä, missä päätetään isänmaan ja suomalaisten asioista. Ei ainakaan kokoomuksen hyväksynnällä. Tämän haluan tehdä aivan totaalisen selväksi.”

Mitä tapahtui? Kun Orpo alkoi kevään 2023 eduskuntavaalien jälkeen muodostaa hallitusta, Halla-ahon arvomaailmaa edustavat voimat kelpasivat hänen johtamaansa hallitukseen. Aivan totaalisen selvästi.

Mikään ei viittaa siihen, että perussuomalaisten arvopohja olisi ratkaisevasti liikkunut kokoomuksen suuntaan. Joko kokoomus on lähentynyt perussuomalaista arvomaailmaa tai enää Petteri Orpo ei vain piittaa: hallitustyöskentelyssä on hänelle nyt tärkeämpiä asioita kuin arvopohja.

Arvopohjalla tarkoitetaan eräiden eettisten taustaoletusten joukkoa. Niitä ovat esimerkiksi ihmiskäsitys, yhteiskuntakäsitys ja historiakäsitys. Ne palautuvat käsitykseen ihmisestä: millaisia ihmiset ovat, mitä mahdollisuuksia ihmisellä on, millainen on ihmisen suhde toisiin ihmisiin ja luontoon, miten ihminen kasvaa ja kehittyy.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) on ilmeisen pakotettuna nyt pyytänyt anteeksi vanhoja ihmisvihaa ja rasismia tihkuvia nettikirjoituksiaan. Hän kertoi ilmaisseensa itseänsä ”tavoilla ja sanoilla, joita en nykyään mitenkään hyväksy enkä käyttäisi.” Jos anteeksipyyntö nousee aidosta katumuksesta ja mielenmuutoksesta, olisi tärkeätä saada tietää, mitä mielenmuutos koskee.

Tapoja ja sanoja kiinnostavampaa olisi nimittäin ihmiskäsitys ja arvopohja.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliTaidenäyttely: Idän henkisyys näkyy suomalaisessa vanhassa ja uudessa taiteessa
Seuraava artikkeli”Pilven päällinen Jumala, hoia niin kuin hongikossa” – Uskontotieteilijä kirjoitti tietokirjan pohjoismaisen magian historiasta