Pääkirjoitus: Tänä juhannuksena on erityisiä syitä nostaa kiitollisina salkoon siniristilippu – mutta elämme myös vaarallista aikaa

Vuoden 1939 lämmintä ja kaunista kesää on jälkikäteen kutsuttu ”viimeiseksi kesäksi”. Tulivathan sen jälkeen sotavuodet seurauksineen. Eräs aikakausi päättyi.

Tänä kesänä EU:hun ja Natoon kuuluvan Suomen tilanne on turvallisuuspoliittisesti parempi kuin milloinkaan aikaisemmin. Vuosikymmeniä Neuvostoliiton ja Venäjän painostuksen alla kyyristellyt ja siitä myös hintaa maksanut kansakunta on nyt kytkeytynyt tärkeimpiin läntisiin poliittisiin, taloudellisiin ja sotilaallisiin yhteisöihin ja liittoutumiin.

Meillä on tänä juhannuksena erityisiä syitä nostaa alkukesän kauneuden keskellä kiitollisina salkoon siniristilippu ja nousta suomalainen pää pystyssä katsomaan luottavaisina isänmaan tulevaisuuteen. Vapaa Suomi on nyt siellä, minne se oikeasti on aina kuulunut.

Eräs aikakausi on päättynyt.

ELÄMME TÄNÄKIN kesänä Euroopassa kuitenkin myös vaarallista aikaa. Ukraina taistelee toista vuotta elämästään Venäjän julman hyökkäyksen alla. Sodan luoma epävarmuus ja muut seurannaisvaikutukset säteilevät myös muualle Eurooppaan. Moni illuusio on särkynyt.

Huonoja uutisia kantautuu muualtakin. Kiina lietsoo levottomuutta uhkailemalla Taiwania ja samalla sitä suojelevaa Yhdysvaltoja. Korea on ruutitynnyri, Lähi-itä aina arvaamaton.

Inhimillistä hätää ja kriisejä riittää myös muilla mantereilla. Lienemme ennen näkemättömien kansainvaelluksien edessä.

SUOMESSA YHTEISKUNTA on epävarma, jakautunut ja särkynyt. Joistain talouden hyvistä uutisista huolimatta syvistä ongelmista kertovat esimerkiksi pitkät hallitusneuvottelut, koulujen ja terveydenhoidon kriisi sekä nuorten mielenterveysongelmien ja katuväkivallan kasvu. Suomessa voidaan hyvin ja pahoin.

Neuvottomuuden aikana tarvittaisiin monialaisia profeettoja, mutta heitä ei kuulu.

Tällaisena hetkenä maassa olisi tärkeä pelipaikka myös kirkolle, kansamme vanhalle opettajalle ja tukijalle. Herääkö kirkon profeetallinen ääni kertomaan, mitä meidän rauhaamme todellisuudessa kuuluu, vai hiljentääkö pelko sen äänen?

Kirkon aikakausi Suomessa ei saisi päättyä.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliEuroopan kirkkojen konferenssin yleiskokous Tallinnassa päättyi – järjestö tuomitsi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja kantoi huolta eräiden kirkkojen roolista konfliktissa
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Vauvakin on mukana kesäjuhlilla, mutta millä juhlilla ollaan?