Kotimaan valokuva-arkistossa on monta laatikollista vanhoja kuvia, joissa ei ole kunnollista tietoa siitä, milloin ja missä tilanteessa kuva on otettu tai mihin se liittyy.
Mysteerikuva-sarjassa Kotimaa julkaisee kuvia arkistostaan. Kuvat kertovat pääosin oman aikansa kirkollisesta elämästä ja tapakulttuurista.
Tämän viikon kuvassa on kaksi miestä ja kaksi naista. Kuvasta voi päätellä, että heillä on vilkas keskustelu meneillään. Mistähän aiheesta? Missä ja milloin kuva on otettu? Mistä tilanteesta on kyse? Tunnistatko kuvan ihmisiä?
Jos sinulla on tietoa kuvasta, kerro se viestillä osoitteeseen: kotimaa24@kotimaa.fi tai Kotimaan Facebook-sivulla, jossa kuva myös julkaistaan. Vastauksia saatetaan käyttää lehdessä ja verkossa tunnistuksen yhteydessä.
Edellisen kuvan ratkaisu
Viime viikon mysteerikuvaan tuli runsaasti vastauksia, joista käy ilmi, että kuvan yhtyeen musiikki on merkinnyt monille paljon. Jan-Erik Lindqvist kirjoitti laajasti kuvasta ja sen taustoista:
”Mysteerikuva on otettu Helsingin uudessa Messukeskuksessa V Hengellisen Nuorisomusiikin Festivaalin yhteydessä 2.–4.5.1975 juuri ennen ruotsalaisen kuuluisan gospelkuoron Choralerna esiintymistä lauantai-iltana. Kuoro esitti silloin gospelmusikaalia Befriad (Vapautettu).
Kuvassa on suomenruotsalainen Treklangen-yhtye, jossa lauloivat ja musisoivat kolme Åbo Akademin teologisen tiedekunnan opiskelijaa. Laulajana, kitaristina, banjonsoittajana ja lauluntekijänä toimi Barbro Lindqvist Paraisilta (nykyisin Barbro Näse), taustalaulajana, akustisen basson (”Emma”) ja huuliharpun soittajana Håkan Djupsjöbacka Porvoosta sekä taustalaulajana ja kitarastina Johan Klingenberg Pohjanmaan Purmosta. Yhtye syntyi heti sen jälkeen, kun Håkan oli tullut Turkuun syksyllä 1973 teologiaa opiskelemaan.
Arvioidessaan musiikkifestivaalin antia [Kotimaassa] Hannu Kuosmanen kirjoitti mm. näin:
Jälleen kerran Treklangen.
Se, mikä Messukeskuksen humisevien ja kilisevien ilmanvaihtolaitteiden yli ja kaiken armeliaaksi puuroksi sotkeneen akustiikan läpi pääsi kuulijoiden sävelkorvaa hivelemään, olikin sitten moneen kertaan koeteltua laatusoitantoa.
Ensimmäisenä näistä ilonpisaroista on taas kerran nostettava esiin åbolaisteologien niin veikeästi ruotsahtava Treklangen, jonka tapa tehdä helposti perille menevää musiikkia ei kaipaa tuekseen edes yletöntä määrää kovaääniskaappeja.
Treklangen on eittämättä tämän päivän hengellisen nuorisomusiikin kärkiyhtye maassamme. Heidän vahvasti country-sävytteistä hauskaa musiikkia banjoineen ja bassoineen ja erityisesti Barbro Lindqvistin mahtavaäänistä laulua olisi kuunnellut pitempäänkin. Treklangenin musiikillisen osaamisen arvoa lisää vielä heidän kykynsä liittää laulujensa julistava aines luontevaksi kokonaisuudeksi.”
Jan-Erik Lindqvist jatkaa:
”Treklangen vieraili sadoissa kouluissa ja seurakunnissa maassamme, esiintyi ulkomaisten artistien konserteissa sekä lämmittäjäbändin ominaisuudessa että tasavertaisena artistina (esim. Samuelssons, The Imperials, Don Francisco) sekä vieraili festivaaleilla mm. Ruotsissa, Norjassa ja Hollannissa (Eurofest). Ensimmäisen levynsä yhtye julkaisi kesällä 1974 Samuelssons-veljesten levymerkillä Pilot. Toinen levy nimellä Evankeliumijuna ilmestyi juuri perustetun suomalaisen levy-yhtiön Oy Finngospel Ab:n kautta syksyllä 1975. Ruotsissa levyn julkaisi kirjakustantamo Gummesson, Signatur-merkillään, nimellä TA’ TÅGET. Molemmat kieliversiot olivat suuria myyntimenestyksiä. Suurimmaksi ’hitiksi’ nousi Barbron laulu Tanja, joka kertoi pienestä, kuolemansairaasta tytöstä, jonka hän oli tavannut Kårkullan kehitysvammalaitoksessa Paraisilla. Tämä hyvin koskettava laulu soi itse asiassa vieläkin silloin tällöin radion musiikkiohjelmissa.
Yhtye muutti nimensä Mannaksi vuonna 1978. Barbro oli silloin tavannut tulevan miehensä, musiikkia opiskelevan Roland Näsen. Kun Johan Klingenberg valmistui papiksi, Roland Näse tuli hänen tilalleen yhtyeeseen.
Nykyään Treklangenin jäsenet ovat jo eläkkeellä. Barbro on toiminut Lärkkullan kansanopistossa opettajana ja nuoriso-ohjaajalinjan vetäjänä sekä perheneuvontatyössä Raaseporin seudulla. Johan on toiminut pappina Pohjanmaalla ja Håkan Porvoon seudulla.”
Lue myös:
Mysteerikuva: Mikä trio soittaa? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Mysteerikuva: Mikä bändi koossa? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä