Lehti: Huono-osaisuus kasaantuu

Vuokralla asuvat ikääntyvät ihmiset, maahanmuuttajat sekä yksinhuoltajaperheet ja opiskelijat ovat yhä useammin talousvaikeuksissa. Tieto käy ilmi professori Juho Saaren johtamasta kansallisesta ruoka-apututkimuksesta, joka kulkee työnimellä Huono-osaisin Suomi.  Asiasta uutisoi Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemiikki-lehti

Saari näkee näissä uusissa väliinputoajissa kolme suurempaa ryhmää.

– Ensimmäisenä tulevat ikääntyvät ihmiset, joiden työurat eivät pidentyneet esimerkiksi irtisanomisten vuoksi. He asuvat vuokralla ja eläkkeet ovat pienet. Vuokrat nousevat kovemmassa tahdissa kuin etuudet eli rahat eivät riitä.

Toiseen ryhmään kuuluvat maahanmuuttajat, sormituntuman perusteella erityisesti venäläiset ja inkeriläiset.

– Heiltä puuttuu varanto eli varallisuutta ei ole. Hekin asuvat vuokralla, ja lisäksi heiltä puuttuvat huoltavat tukiverkot eli ihmiset, joiden kanssa verkkoa voisi rakentaa.

Ehkä yllättävin ryhmä on kolmas: yksinhuoltajaperheet.

– Kotitalouden ylläpitäminen pienillä tuloilla ja etuuksilla on tämän päivän Suomessa vaikeaa, Saari sanoo Polemiikille.

Opiskelijoiden tilanne on moniselitteisempi.

– Ryhmää kuitenkin tulee analysoida vielä tarkemmin ennen johtopäätösten tekemistä.

– Kuntien sosiaalitoimisto ei aina voi auttaa, jos esimerkiksi asumiskustannukset nousevat tiettyjen rajojen yli, mikä on tavanomaista kaikissa suurissa kaupungeissa. Toisaalta: esimerkiksi Vantaan kaupunki ohjaa kotisivuillaan avuntarvitsijoita suoraan leipäjonoihin, Saari tietää.

Lue koko juttu tästä.

Edellinen artikkeliViranhaltijat vastaavat Porvoon keittiökiistassa
Seuraava artikkeliVoiko kristitty valikoida asiakkaansa vakaumuksen perusteella?