Voiko kristitty valikoida asiakkaansa vakaumuksen perusteella?

hääkakku205blogissaan kristitystä valokuvaajasta, joka pohti, voiko hän hääkuvaajana valokuvata samaa sukupuolta olevien hääjuhlan.

Viime viikolla Christian Today -lehti uutisoi leipomoa pyörittävästä kristitystä pariskunnasta, joka kieltäytyi tekemästä kakkua samaa sukupuolta olevien hääjuhlaan. Asiasta syntyneen kohun takia pariskunta joutui sulkemaan leipomonsa.

Suomessa yritys tai elinkeinonharjoittaja voi toistaiseksi vakaumuksensa takia kieltäytyä tarjoamasta palveluita esimerkiksi samaa sukupuolta oleville.

– Tällä hetkellä vastaava ei sinänsä ole laitonta. Toki aina voidaan argumentoida kyseisten perusteiden asianmukaisuudesta, sanoo lainopillinen asiamies Atte Rytkönen Suomen Yrittäjistä.

Asia on Rytkösen mukaan ajankohtainen, sillä meneillään on yhdenvertaisuuslain uudistaminen, jonka yhteydessä sivutaan myös vastaavia kysymyksiä.

– Uudistamisen yhteydessä on keskitytty muun muassa siihen, millaisilla perusteilla elinkeinoharjoittajalla on jatkossa oikeus kieltäytyä tarjoamasta tiettyä palvelua. Punnissa toisella puolella on yhtäältä yrittäjän elinkeinonharjoittamisen vapaus sekä sopimusvapaus, toisaalta erityisesti kuluttajille tarjottavista palveluista puhuttaessa ihmisten keskinäinen yhdenvertaisuus.

Tulevaisuudessa yrittäjä ei siis mahdollisesti voisi rajata asiakkaitaan vakaumuksen tai muiden perusteiden takia. Vastaavia ongelmia Suomessa ei ole tullut ainakaan Suomen Yrittäjien tietoon.

Lue samaan aihepiiriin kuuluva blogikirjoitus Pitisikö kristityn valokuvaajan kuvata homohäät? Kirjoituksen liittyy poikkeuksellisen pitkä kommenttiketju.

Edellinen artikkeliLehti: Huono-osaisuus kasaantuu
Seuraava artikkeliRäsänen haluaa selvityksen uskonnollisten yhdyskuntien jäsenmaksusta