Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies tarkentaa kantojaan

Kotimaa24 kertoi eilen tapauksesta, jossa yhdysvaltalainen leipomo kieltäytyi tekemästä kakkua samaa sukupuolta olevien hääjuhlaan ja kysyi Suomen Yrittäjien lainopilliselta asiamieheltä, voiko Suomessa yrittäjä vakaumuksensa perusteella kieltäytyä tarjoamasta palveluitaan joillekin ihmisryhmille. Uutinen herätti vilkasta keskustelua.

Kotimaa24:n haastattelema Atte Rytkönen Suomen Yrittäjistä piti kysymystä ajankohtaisena erityisesti meneillään olevan yhdenvertaisuuslain uudistamisen puitteissa.

– Tällä hetkellä vastaava ei sinänsä ole laitonta. Toki aina voidaan argumentoida kyseisten perusteiden asianmukaisuudesta, Rytkönen sanoi eilen Kotimaa24:lle.

Nyt hän tarkentaa tarkastelleensa asiaa juridisesti vain voimassa olevan yhdenvertaisuuslain näkökulmasta, joka ei tällä hetkellä säätele varsinaisesti yksityisten palveluiden tarjontaa.

– On kuitenkin syytä huomioida, että mikäli elinkeinoharjoittaja toiminnassaan asettaa jonkun eriarvoiseen tai muita olennaisesti huonompaan asemaan esimerkiksi rodun tai sukupuolisen suuntautumisen perusteella, voi hän syyllistyä rikoslain mukaiseen syrjintään, Rytkönen tarkentaa.

Yrittäjä saa siis elinkeinotoimintaa harjoittaessaan lähtökohtaisesti valita, millaisia palveluita ja millaisin ehdoin hän tarjoaa, mutta ilman hyväksyttävää perustetta ei ketään tule asettaa toista huonompaan asemaan.

– Siitä, voidaanko uskonnollista vakaumusta joissain tilanteissa pitää hyväksyttävänä perusteena, voidaan toki keskustella, Rytkönen sanoo.

Lue myös:

Voiko kristitty valikoida asiakkaansa vakaumuksensa perusteella?

Edellinen artikkeliZyskowicz vaatii puoluejohdon ja nuorisojärjestön tapaamista
Seuraava artikkeliSusanna Koski: Kokoomusnuoret valmiita keskusteluun kokoomuksen johdon kanssa