Sotilaspapin blogit rauhoittivat kotijoukkoja Somalia-operaatiossa

Sagulin_Marko205

Marko Sagulin piti blogia molemmilla ulkomaankomennuksillaan työskennellessään sotilaspappina rauhanturvajoukoissa: neljä kuukautta Tshadissa vuonna 2009 ja viisi kuukautta Miinalaiva Pohjanmaalla Intian valtamerellä Somalian edustalla viime vuonna.

– Blogi oli kätevä tapa pitää päiväkirjaa itseä varten sekä kertoa lähipiirille kuulumisia. Hyvin varhaisessa vaiheessa tajusin blogien palvelevan myös työtämme.

Suurimmat ongelmat rauhanturvaoperaatioissa aiheutuvat yleensä kotirintaman huolista.

– Kun kirjoittelin blogissa arkisista asioista, rauhanturvaajien omaiset saivat käsityksen, missä ympäristössä heille tärkeät ihmiset toimivat. Omaiset pääsivät blogin välityksellä aavistuksen lähemmäs operaation todellisuutta. Tämä toi kotijoukoille turvallisuudentunnetta, joka välittyi helpotuksena rauhanturvaajien elämään, Sagulin kuvailee.

Marko Sagulinin blogeja Tshadista luki päivittäin 100-200 henkeä.  Somalian rannikolla työskennelleen miinalaivan blogi herätti operaation näkyvämmän uutisoinnin vuoksi enemmän kiinnostusta.

– Päivittäiset lukijamäärät suunnilleen tuplaantuivat. Parhaina päivinä käytiin jopa yli 800 lukijassa, Sagulin muistelee.

Blogitekstit syntyivät Sagulinilta enimmäkseen helposti, koska ympärillä oli koko ajan niin paljon uutta. Kirjoittamisesta tuli luonnollinen ja jopa hauska osa työtä. Pappeus ei juurikaan vaikuttanut Sagulinin blogien sisältöön, mutta sotilaspapin työnkuva sinänsä mahdollisti hyvin blogin pitämisen.

– Eniten blogin tyyliin vaikutti se, että kirjoitukseni saivat puolivirallisen tiedotuskanavan leiman. Tällöin oli huolella mietittävä, mitä joistakin aiheista voi kirjoittaa ja mitä ei.

Rauhanturvaoperaatioiden jälkeen Marko Sagulin ei ole blogia pitänyt. Nykyisessä työssään hän kuitenkin isännöi nettipapin palstaa Kangasalan rovastikunnan nettifoorumilla.

Ensi lauantaina tutustumme bloggaavaan ortodoksipappiin Andrei Verikoviin Nurmeksen ortodoksisesta seurakunnasta.

Lue myös sarjan aikaisemmat osat:

Yhteisblogista miehen kanssa harmia – perusti oman blogi

Ärsyyntyminen teki kirkkoherrasta blogistin

Edellinen artikkeliSuomi vihitään Marialle: ”Uskomme tahrattoman sydämesi haltuun koko Suomen”
Seuraava artikkeliNotre Damen kellot sulatettiin