Vuoden papit Virosta Jerusalemiin

VironVuodenpapit

Uraa-uurtava koulutyö ja seurakunnan elvyttäminen vilkkaaksi uskonyhteisöksi toivat Viron kirkon vuoden papin tittelin Tallinnan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherralle ja konsistorin kansliapäällikölle Urmas Viilmalle sekä Nissin seurakunnan kirkkoherralle Lea Jants-Ylöselle.

Vuoden papit palkitaan Virossa ”pyhiinvaellukseen tarkoitetulla” stipendillä, joka yleensä on merkinnyt lomamatkaa Israeliin ja raamatunhistoriallisille paikoille. Stipendin takana on kirkkoa lähellä oleva yksityinen lahjoittaja.

Vuoden papit on Virossa valittu vuodesta 2007 alkaen. Valinta julkistettiin kuluneella viikolla pappeinkokouksessa Rooslepassa.

Viilman, 39, valinnan perusteluna oli ennen kaikkea se, että pitkälti hänen vaivannäkönsä ansiosta Tallinnan tuomiokirkkoseurakunta on herättänyt henkiin seurakunnan ikivanhan katedraalikoulun. Peruskouluna toimiva yksityinen kirkollinen koulu aloitti toimintansa uudelleen vuonna 2011. Siinä toimii jo kaksi ensimmäistä luokka-astetta. Valtio ja kaupunki tukevat koulun toimintaa.

Alun perin Tallinnan ”Toomkool” on perustettu jo 1200-luvulla, varhaisin tunnettu maininta siitä on vuodelta 1266. Koulu toimi läpi reformaatio- ja uuden ajan ja se suljettiin vasta neuvostomiehityksen tullen 1939.

Viilma kertoo olevansa yllättynyt valinnastaan, mutta koulun puolesta iloinen.

– Koulun uudelleen aloittaminen on herättänyt ”positiivisia reaktioita” eri puolilla virolaista yhteiskuntaa. Tallinnan esimerkin nojalla vastaavia kirkollisia yksityiskouluja ollaan perustamassa muuallekin Viroon, Viilma sanoo.

Jants-Ylösen, 43, ansioksi mainittiin hänen monivuotinen työnsä Nissin seurakunnassa Länsi-Virossa. Pitkään ”uinunut” seurakunta on hänen toimiaikanaan kasvanut jäsenmäärältään ja muuttunut myös toiminnaltaan monipuoliseksi ja vireäksi.

Jants-Ylönen ei halua arvioida omaa toimintaansa, mutta myöntää muutoksia seurakunnassa tapahtuneen. Yksi niistä on se, että ennen häntä seurakuntaa hoitaneet papit eivät vuosikymmeniin asuneet seurakunnan alueella.

– Ihmiset Nississä ovat myös uudelleen oppineet, mitä ovat seurakunta ja jumalanpalvelus, Jants-Ylönen arvioi.

Uusi vuoden pappi muistuttaa, että kiitos muutoksista kuuluu monille ihmisille.

– Seurakunnassa minulla on ollut monia apulaisia, jotka ovat auttaneet työn kehittämisessä.

Sekä Viilma että Jants-Ylönen suunnittelevat tekevänsä puolisoidensa kanssa Israelin-matkan ensi syksynä. Viron pappien keskuudessa tällainen mahdollisuus on edelleen harvinainen.

(Kuva: Jukka Granström)

14.2. Kotimaa-lehti käsittelee laajasti Viron pappien arkipäivää ja näkemyksiä luterilaisten seurakuntien tilanteesta.

Edellinen artikkeliOikaisu: Venäjän ortodoksit eivät kiistä ruotsalaisten ja tanskalaisten kasteita
Seuraava artikkeli”Rakentavaa bloggausta hymy huulilla”