Laki ja oikeus koetuksella Bangladeshissa

Bangladesh

Bangladeshissa koettiin torstaina 31.1.2013 yleislakko, kun maan hallitusta vastustava Islamilainen puolue (Jamaat-e-Islami) järjesti mellakoita vaatien vangittujen johtajiensa vapautusta. Jamaatin pitkän linjan johtajia syytetään sotarikoksista Bangladeshin itsenäisyyssodan aikaan vuonna 1971. Nyt kun heidät aiotaan tuomita, ovat heidän  kannattajiensa reaktiot olleet raivokkaita. Levottomuudet ovat johtaneet kuolemiinkin.

Vastamielenosoituksissa tuomitaan lakkoon johtanut väkivalta. Rauhanomaisessa vastamielenosoituksessa (kuvassa) Dhakan yliopistolla tuomitaan myös lakko itse, selventää paikallinen kalatalouden opiskelija. Näiden mielenosoittajien viestiin kuuluu oleellisesti laillisuuden arvo.


BBC:n
mukaan ihmisoikeusryhmät eivät kuitenkaan katso aiottujen sotaoikeudenkäyntien vastaavan kansainvälisiä oikeudellisia standardeja. Sekä kyseisen tuomioistuimen oikeutuksesta että tuomittujen syyllisyydestä on laajemminkin esitetty huomattavan ristiriitaisia näkemyksiä. Läheskään kaikki paikalliset eivät esimerkiksi pidä hallitukselle myötämielisen bangladeshilaisen sanomalehden The Daily Starin raportointia näistä aiheista luotettavana.

Islam on Bangladeshin suurin uskonto: bangladeshilaisista on muslimeja lähes 90 prosenttia. Muslimeilla ja hinduilla on maassa pitkät rauhanomaisen rinnakkaiselon perinteet. Tavalliselle bangladeshilaiselle sopiikin hyvin ajatella, että uskonto tukee moraalia. Kuitenkaan maassa, jossa vaikuttavat uskonnollis-poliittiset ääriainekset ja jonka taloudellis-poliittista eliittiä pidetään yleisesti korruptoituneena, ei ole näköpiirissä mitään helppoa tietä lain ja oikeuden vahvistamiseksi.

Edellinen artikkeliSuomalaisten enemmistö myönteinen samaa sukupuolta olevien avioliitoille
Seuraava artikkeliTampere haastoi Turun Yhteisvastuukeräykseen – katso video!