Uuden paavin uskotaan tulevan Euroopan ulkopuolelta

Pietarin kirkko Vatikaani205Benedictus XVI ilmoitti jättävänsä tehtävänsä helmikuun lopussa. Uusi paavi valitaan ennen pääsiäistä. Monet uskovat että tällä kertaa paavi tulee Euroopan ulkopuolelta.

Eri yhteyksissä vahvana paavikandidaattina on ollut esillä ghanalainen Peter Turkson, joka on tällä hetkellä Vatikaanin ”oikeusministeri”. Myös nigerialaisen kardinaali Francis Arinzen nimi on mainittu.

Latinalaisen Amerikan nimistä esillä ovat erityisesti brasilialainen Sao Paolon arkkipiispa Odilo Scherer ja italialais-argentiinalainen Leonardo Sandri, joka johtaa Vatikaanin itäisten kirkkojen osastoa. Niin ikään hondurasilaisen kardinaalin Oscar Rodriguez Maradiagon nimi on mainittu spekulaatioissa.

Aasialaista paavikandidaateista spekulaatioissa on ollut mukana ainakin srilankalainen kardinaali Malcolm Ranjith.

Pohjoisamerikkalaisista kardinaaleista esillä ovat olleet kanadalainen Marc Quellet sekä newyorkilainen Timothy Dolan.

Eurooppalaisista nimistä spekulaatioissa ovat esiintyneet eritoten kardinaalit Angelo Sciola Milanosta ja Christoph Schönborn Wienistä.

– Tunnen useita latinalaisamerikkalaisia piispoja ja kardinaaleja, jotka voisivat ottaa vastuun universaalista kirkosta, sanoi Vatikaanin uskonopin kongregaation johtaja, arkkipiispa Gerhard Müller saksalaisessa Rheinische Post -sanomalehdessä joulun alla. Müller myös painotti, että katolisen kirkon mukaan kristinuskon keskus ei ole Euroopassa.

Spekulaatioita uudesta paavista käydään parhaillaan kautta katolisen maailman lehtien sivuilla ja blogeissa, mutta myös vedonlyöntitoimistoissa. Viimeksi mainittujen vakavasti otettavuutta tosin kuvastaa se, että erään toimiston nettisivulla voi veikata myös rockmuusikko Bonoa.

Edellinen artikkeliArkkipiispa Mäkinen yllättyi paavin eroilmoituksesta
Seuraava artikkeli”Oppinut ja teologisesti virittynyt paavi”