Vuoden 2012 uskontouutisia: lestadiolaisuus, Pussy Riot, uskonnonvastaisuus, paavin Twitter


lestauutinen420DSC 1986

Kotimaa-lehti kysyi toimittajilta eri medioissa, mikä on ”vuoden uskontouutinen”. Eniten mainintoja sai vanhoillislestadiolainen liike ja sen piirissä tapahtuneet seksuaaliset hyväksikäytöt. Myös uskonnon vastainen liikehdintä, Pussy Riot, Twitter, maya-ennustukset ja Kampin kappeli olivat esillä.

Yleisradion toimittaja Pekka Niiranen nimesi lestadiolaisen liikkeen ja sen piirissä tapahtuneet hyväksikäyttötapaukset vuoden uskontouutiseksi.

– Kun kyse on Suomen ev.lut. kirkon yhdestä herätysliikkeestä, on kyseessä niin sanotusti koko kirkon asia, jota ei voi painaa villaisella – vaikka juridisesti osa tapauksista olisikin vanhentunut.

Toimittaja Raisa Rauhamaa puolestaan arvioi, että kun ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo valitsi hyväksikäyttöstä kertovan Maijan tarinan Vuoden kristilliseksi kirjaksi 2012, se todisti kirjalla olevan laajempaa merkitystä.

– Asiaa ei voin enää painaa villaisella. Kirjan vaikutus oli käänteentekevä koko yhteisön tulevaisuudelle. Liikkeen ulkopuolisille kirja antoi pohtimisen aihetta uskonnon varjolla tapahtuvasta, usein patriarkaalisesta vallankäytöstä, Rauhamaa sanoo.

Lue lisää arvioita vuoden uskontouutisista 4.1. ilmestyneessä Kotimassa.

Aiheesta lisää myös Uskontojournalismi-blogissa

Edellinen artikkeliTuomiokirkon seinä puhkesi kukkaan!
Seuraava artikkeliPiispa Jolkkonen: Lähetysrahakiista aiheuttaa kärsimystä kaikille