Itä-Afrikan avustusoperaatiossa jatkuva resurssipula

nlnht_itAfrikka420

Itä-Afrikan kuivuusalueelle toimitetaan jatkuvasti apua, mutta avustusjärjestöjen operaatiot kärsivät kroonisesta resurssipulasta. YK:n arvion mukaan alueella on seuraavan kahden kuukauden aikana ulkopuolisen avun tarpeessa kaikkiaan 11,5 miljoonaa ihmistä. Mikäli apua ei saada tarpeeksi, Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen nälänhätä.

– Tarpeet ovat niin valtavat, että kaikki operaatiot ovat alikatettuja. Ruokaa on jo jaettu Act-verkoston kautta Somaliassa, ja Etiopian pakolaisleireille viedään vettä, sanoo Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Kaisa-Leena Juvonen.

Avustusjärjestöt ovat arvioineet Itä-Afrikan kuivuuden vaativan kaikkiaan 1,8 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta hätäapua. Kaisa-Leena Juvosen mukaan Helsingistä on siirretty tähän mennessä yhteistyökumppaneille reilusti yli puoli miljoonaa euroa. Kaikki raha tulee tarpeeseen.

– Rahoitustilanne on kansainvälisesti erittäin huono. Hätätilannetta ei voida poistaa mutta sitä voidaan lievittää. Jokainen keräysropo tulee tarpeeseen eikä mitään summaa kannata tässä tilanteessa aliarvioida. Jo 3,6 eurolla saadaan neljäksi kuukaudeksi vettä yhdelle leirissä olevalle pakolaiselle. Somalian sisällä yhden kuuden hengen perheen kuukauden ruokapaketti maksaa kuljetuksineen  65 euroa, Juvonen sanoo.

– Silloin kun tämä vihdoin tuli Suomessa otsikoihin, lahjoitukset lisääntyi selkeästi. Tietysti toivon, että ihmiset eivät unohtaisi tätä.

Juvosen mukaan islamistit eivät tällä hetkellä estä Kirkon Ulkomaanavun yhteistyökumppaneiden avustustoimintaa Somaliassa.

Kansainvälisen luokituksen mukaan nälänhädästä ryhdytään puhumaan, kun yli 30 prosenttia lapsista kärsii akuutista aliravitsemuksesta, yli kaksi ihmistä kymmenestä tuhannesta menehtyy päivässä, ja ruokaa ja muita välttämättömyyksiä ei ole tarjolla.

(Kuva: Act-alliance)

Kirkon Ulkomaanavun Itä-Afrikka -keräykseen voi osallistua täällä.

Edellinen artikkeliVainajiin jäävä metalli ongelma Ruotsissa
Seuraava artikkeliBurkakielto jakaa kristittyjä Belgiassa