Tekeillä kirja vanhoillislestadiolaisesta opista irtautuneiden kokemuksista

Suviseurat2012asuntovau420

Joensuulainen freelance-toimittaja Topi Linjama on kokoamassa kirjaa, jossa vanhoillislestadiolaisesta oppijärjestelmästä luopuneet ihmiset kertovat tunteistaan, kokemuksistaan ja ajatuksistaan.

– Lukuisien ihmisten kohdalla muutos merkitsee kriisiä. Kirjaan etsitään tekstejä, jotka kuvaavat omakohtaisesti tuota prosessia. Tekstit voivat olla kirjeitä, päiväkirjamerkintöjä, keskusteluita, runoja, mitä tahansa. Myös kuvia otan vastaan, Linjama kertoo.

Idea kirjaan nousi Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen SRK:n julkaisemasta kirjasta ’Löysin Jumalan valtakunnan’. Siinä kerrotaan niiden ihmisten kokemuksista, joille vanhoillislestadiolaiseen yhteisöön pääseminen merkitsee iloa, rauhaa ja vapautta.

– Heidän avainkokemuksensa on syntitaakan putoaminen harteilta ja rakastavaan yhteisöön integroituminen. Joidenkin toisten avainkokemukset ovat erilaisia. Toisille yhteisöstä irti pääseminen merkitsee iloa, vapautta ja rauhaa. Jos halutaan luoda rehellinen kuva todellisuudesta, myös nämä kokemukset on tarpeen tuoda esiin, Linjama perustelee kirjaprojektiaan.

Topi Linjama toivoo saavansa maaliskuun aikana sähköpostilla (linjama (ät) gmail.com) lyhyehköjä tekstejä aiheesta. Kirjoittajat voivat kirjoittaa joko omalla nimellään tai nimierkillä.

Tekstit voivat vastata esimerkiksi seuraavanlaisiin kysymyksiin: Miten käytännön elämä ja sosiaaliset suhteet ovat muuttuneet sen jälkeen, kun luovuit vanhoillislestadiolaisesta elämänkatsomuksesta? Millaisia vaiheita, kamppailuja ja tunteita kävit kriisin aikana läpi?

– Vanhoillislestadiolaisen elämänkatsomuksen mureneminen ei välttämättä tarvitse merkitä eroa yhteisöstä. Tiedän monia, jotka ovat toiminnassa mukana, vaikka eivät allekirjoita SRK:n oppeja, Linjama täsmentää.

Edellinen artikkeliKolmannes seurakunnista siirtynyt Kipaan
Seuraava artikkeliDiak päivystää yhteishaun ajan sosiaalisessa mediassa