Paavista lyöty vetoa jo 500 vuotta sitten – myös kardinaalit pelanneet

VatikaaniPietari Paul W Rhode ja Koleman Strumpf artikkelissaan
Historical Political Futures Markets: An International Perspective.

Paavinvaaliin liittyvästä vedonlyönnistä on mainintoja vuodelta 1503. Jo silloin sitä pidettiin tutkijoiden mukaan vanhana käytäntönä. Tulevan paavin henkilön lisäksi raha vaihtoi omistajaa myös konklaavin päättymispäivän veikkauksissa.

Vuoden 1549 konklaavin yhteydessä Venetsian suurlähettiläs Matteo Dandolo totesi roomalaisten kauppiaiden olevan hyvin perillä ehdokkaiden kannatuksesta. Dandolon mukaan vedonlyöntiin osallistuivat myös konklaavissa äänestäneet kardinaalit. Osa ei uskonut tuolloin pitkäksi venyneen konklaavin kykenevän lainkaan paavin valintaan, tämän vaihtoehdon todennäköisyys oli vedonlyönnissä 1/10.

Paavi Gregorius XIV kielsi vuonna 1519 ekskommunikaation uhalla vedonlyönnin paavinvaalin yhteydessä ja toiminta painui joksikin aikaa maan alle.

Pian käynnistyvän konklaavin tuloksesta voi pelata useamman kansainvälisen vedonlyöntitoimiston sivuilla.

Perinteikäs brittiläinen vedonvälittäjä Ladbrokes nostaa kolmen kärkeen ghanalaiskardinaali Peter Turksonin (3/1), Milanon arkkipiispan Angelo Scolan (3/1) sekä kardinaalikollegion johtajan Tarcisio Bertonen (4/1). Ladbrokesin listan kummajainen on katolilaiseksi kääntynyt, entinen Britannian pääministeri Tony Blair (500/1).

Myös irlantilaisen Paddy Powerin listaa hallitsee sama kärkikolmikko. Kardinaalien lisäksi Paddy Powerin sivuilla voi pelata myös U2 -yhtyeen laulajaa Bonoa (1000/1) tai professori Richard Dawkinsia (666/1), joka ei tiettävästi ole kirkkoon kuulumattomana vaalikelpoinen.

Kaikki äänioikeutetut 115 alle 80-vuotiasta kardinaalia ovat Roomassa. Konklaavin aikataulusta päätetään perjantai-iltana.

Edellinen artikkeliTuomiokapituleissa odotellaan Luther-säätiön piispanvaalin tulosta
Seuraava artikkeliKaleva: Naatus palkittiin lähetystyö- ja jääkiekkokirjoittelusta