Puhdasta kemiaa – Vatikaanin savujen salat julki

VatikaaniSavupiippu

Edellisen konklaavin myötä astui voimaan käytäntö, jonka tarkoituksena oli tehdä valinnan tilasta kertovan savun väri entistä selvemmin erottuvaksi. Muutokseen päädyttiin savun väristä syntyneiden väärintulkintojen vuoksi. Perinteisen uunin, jossa kardinaalien äänestyslipukkeet poltetaan, vieressä käyteään nyt savukonetta. Se on sijoitettu aivan perinteikkään uunin viereen. Savun väriä voidaan säädellä apuvälineen sähköisestä ohjauspaneelista. Laitteiden hormit yhtyvät ja jatkuvat kappelin katon läpi. Lopulta savut päätyvät katon reunalle asennettuun savupiippuun.

Sen, etei paavin valintaan johtavaa määräenemmistöä ole vielä löytynyt, paljastaa musta savu, jossa on Vatikaanin mukaan kaliumperkloraattia, antraseenia ja rikkiä. Uuden paavin valinnan viestittävä valkoinen savu on puolestaan kaliumperkloraatin, laktoosin ja havupuun pihkan yhdistelmä.

Uudistuksesta huolimatta edellisen vaalin savumerkki ei ollut yksiselitteinen. Edellistä vaalia varten Sikstuksen kappeliin rakennettiin kaksoislattia, joka kätkee alleen vakoilua estävää tekniikkaa.

(Kuva Vatikaanin nettisivuilta)

Edellinen artikkeliRuotsin arkkipiispalle karu sähköposti
Seuraava artikkeliJälleen mustaa savua