Piispanvihkimyksestä kieltäytynyt Kuukauppi kohtaa nyt Irja Askolan kirkossa

KUUKAUPPI AARRE 205Irja Askolan piispanvihkimyksestä pois jäänyt Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi osallistuu sunnuntaina Helsingissä yhteiseen kirkkotilaisuuteen piispa Irja Askolan kanssa. Kuukauppi suunnittelee kysyvänsä Askolalta, miksi tämä on vihkinyt homoseksuaalin papiksi.

Kuukauppi jäi pois Askolan piispanvihkimyksestä syyskuussa 2010 siksi, että tämä on nainen. Hän sanoi näin toimimalla (Kotimaa 27.1.2011) halunneensa viestittää omalle kirkolleen, että vanha linja jatkuu Inkerin kirkossa. Kirkko ei hyväksy naispappeja. Hän kertoi myös saaneensa Askolan haastatteluista käsityksen, että tämä kieltää neitseestä syntymisen. Lisäksi Kuukauppi totesi, että homosuhteiden puolustaminen tekee häneen huonon vaikutuksen.

Nyt Kuukauppi kuitenkin osallistuu Askolan kanssa yhdessä sunnuntaina Helsingin Mikaelinkirkossa Iloiseen kansanopetuksen juhlaan. Tilaisuus liittyy Inkerinmaalla 150 vuotta sitten Kolppanan seminaarissa alkaneeseen suomenkielisten opettajien koulutukseen.

Suomen Inkerin-liitto ja Helsingin Mikaelin seurakunta vastaavat tilaisuudesta. Tapahtumaa on ollut omalta osaltaan järjestämässä Suomen Inkerin-liiton puheenjohtaja Alina-Sinikka Salonen. Salosen mukaan sekä Suomen että Inkerin kirkolta oli tullut pyyntö, että piispa Irja Askola kutsuttaisiin tilanteeseen mukaan.

Ketkä tarkemmin ottaen pyynnön lähettivät?

– Piispa Seppo Häkkinen Suomesta ja Aarre Kuukauppi, Salonen vastaa ja kertoo olevansa iloinen, että saa järjestää juhlan.

Juhlatilaisuuden jälkeen on iltakirkko-hartaustilaisuus. Sen toimittaa seurakunnan kirkkoherra Martti Häkkänen. Askola ja Kuukauppi käyttävät puheenvuoron ja Askola lukee Herran siunauksen.

Aarre Kuukauppi itse puolestaan toteaa, ettei hän ole ollut Askolan kutsujana tilaisuuteen ja että hän on itse siellä vieraana.

– Ei missään tapauksessa, mikä minulla on oikeus sanoa, ketä kutsutaan. Koska hartaus on kirkossa, se on kirkkoherran asia kutsua. Luulisin, että piispalla on omassa hiippakunnassa oikeus tulla mihin tahansa, ainakin omaan kirkkoon, Kuukauppi sanoo ja viittaa Askolaan.

– Minut on pyydetty tilaisuuteen ja minä ystävällisesti olen antanut luvan. Tulen ja istun, mutta en palvele alttarilla Irja Askolan kanssa, hän kertoo.

Kuukauppi toteaa, etteivät hänen Kotimaa-lehdelle 2011 kertomat kannat ole muuttuneet.

– Miksi pitäisi muuttaa mielipiteitä, jotka perustuvat Raamattuun ja kirkon traditioon ja 2000-vuotiseen perintöön.

– Tilaisuudessa minulla on mahdollisuus kysyä Irjalta, miksi hän toimii Jumalan sanan vastaisesti, kun hän on vihkinyt homon papiksi. Se on hyvä kysyä reilusti ja katsoa toista silmiin. Minä en ymmärrä sitä, se on minulle käsittämätön asia, minä koen sen provokaationa, että tällainen tehdään, Kuukauppi sanoo.

Kuukauppi kertoo tavanneensa Irja Askolan tämän piispa-aikana vain kerran ohimennen Kirkon Ulkomaanavun tiloissa Helsingissä.

– Kohtasimme hississä. Hyvää päivää ja mitä kuuluu sanoimme.

Irja Askola ei tässä vaiheessa kommentoi asiaa Kotimaa24:lle.

Lue: Askola: Rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä vihitty ennenkin papeiksi

Edellinen artikkeliMikael Pentikäinen: Kirkon taloushallinto hiippakunnille
Seuraava artikkeliRäsäseen vedotaan Venäjällä olevan syyrialaistytön ja tämän äidin puolesta