”Kaikki kirkosta eronneet arvostavat kirjettä”

Tampereenseurakunnat205Timo Takalalle ja mahdollisuus antaa hänelle palautetta. Takala kertoo, millaista palautetta hän saa

Hänen mukaansa ihmiset kertovat palautteessa yleensä kirkosta eroamisen syistä. Takalan mukaan vastaukset eivät eroa mitenkään niistä tiedoista, joita Kirkon tutkimuskeskuskin on omissa tutkimuksissaan selvittänyt kirkosta eroamisten syiksi.

Osalla syyt ovat taloudelliset ja osa pettyy omalta kantiltaan kirkossa tai sen toiminnassa johonkin.

Noin kaksisataa ihmistä lähettää Takalalle jonkinlaisen vastauksen kirkosta eroamisestaan vuoden kuluessa. Joku lähestyy sähköpostilla, toinen soittaa hänelle.

– Huolehdin, että niihin vastataan, usein vastaan itse, joskus pyydän jotakin muuta vastaamaan.

– Aktiivisesti tarjoamme keskustelumahdollisuutta, vuorovaikutusmahdollisuutta. Kaikki ovat arvostaneet sitä, että ovat saaneet kirjeen. Joku on ihmetellyt, että kas kun ei aiemmin saanut yhteydenottoa. Olemme nyt seurakunnissa kehittäneet vuorovaikutusta, sitä on enemmän seurakuntalaisten kanssa eri yhteyksissä.

Takalan mukaan Tampereella kirkosta eronneille lähetettävä kirje ei tähtää siihen, että eroaja pyörtäisi päätöksensä. Kyse on vain siitä, että sillä pyritään luomaan positiivinen kokemus seurakunnasta.

– Ehkä kokemus voi joskus näkyä jäsenyysratkaisuna.

Vaikka kirkosta eroaa väkeä, Tampereella parina viime vuotena myös kirkkoon liittyjien määrä on kasvanut.

Kirkkohallitus on tehnyt seurakuntien käyttöön ehdotuksen kirjeeksi kirkosta eronneille. Tampereella on kehitetty omanlaisensa kirje.

Näin Tampereen seurakunnat kirjoittaa kirkosta eronneille (yhteystiedot poistettu Kotimaa24:n toimesta):

Hei

Saimme tiedon, että olet eronnut seurakunnan ja kirkon jäsenyydestä. Olemme pahoillamme, että emme pystyneet täyttämään niitä odotuksia, joita Sinulla oli kirkolle ja seurakunnallesi.

Kunnioitamme päätöstäsi ja haluamme kiittää ajasta, jonka olet ollut seurakuntien jäsen. Olet mahdollistanut jäsenyydelläsi sitä työtä, jota Tampereen seurakunnissa tehdään. Suuri kiitos sinulle tästä.

Jos jossain vaiheessa tulet toisiin ajatuksiin kirkon jäsenyydestä, pidämme ovet auki sinua varten. Kirkko muuttuu ja ihmiset muuttuvat. Toivomme näiden muutosten johtavan siihen, että jossakin elämäsi vaiheessa koet mahdolliseksi palata takaisin.

Meille olisi arvokasta kuulla, mitkä asiat ja syyt johtivat eroamiseesi kirkosta. Toivomme, että kertoisit niistä joko osoitteessa …., soittamalla tai lähettämällä sähköpostia minulle. Palautteesi käsitellään luottamuksellisesti ja saatu palaute otetaan huomioon, kun seurakuntien työtä kehitetään Tampereella. Voit vastata nimettömästi, mutta myös pyytää henkilökohtaista vastausta palautteeseesi.

Toivomme sinulle kaikkea hyvää.

Timo Takala

Yhteisen seurakuntatyön johtaja

Tampereen seurakunnat

Edellinen artikkeliKaupunki ja seurakunta luovat Vantaalla uuden mallin ruoka-aputoimintaan
Seuraava artikkeliMuistisairaiden virsilaulutilaisuuksille selvä tarve