Paavin Jeesus-kirja julkaistaan suomeksi

Maailmalla kiinnostusta herättänyt paavi Benedictus XVI:n kirja Jeesuksen viimeiset päivät ilmestyy maaliskuussa suomeksi luterilaisen kustantamon Perussanoma Oy:n tuottamana. Julkaisijaa voidaan pitää yllättävänä, koska kustantamon taustalla vaikuttava viidesläinen herätysliike on tunnettu nihkeästä suhtautumisestaan roomalaiskatolisuuteen.

Suomen Raamattuopiston rehtori Timo Junkkaala luonnehtii paavia ”kovan luokan teologiksi”, joka yhdistelee tieteen ja uskon hermeneutiikkaa. Junkkaala kiittelee kirjan vahvaa asiasisältöä ja puhutteleva raamatuntulkintaa.

– Luin paavin kirjan ensimmäisen osan ja koin kirjan hyväksi. Kun kuulimme, että edellinen kustantaja ei aio julkaista paavin kirjan toista osaa, kiinnostuimme. Toki tätä mietittiin, koska katolilaisuuteen liittyy niin paljon muutakin, Junkkaala valottaa julkaisupäätöstä.

Timo Junkkaalan mukaan kirjan julkaisu ei sinällään ole ekumeninen kädenojennus, mutta sanoo siihen sisältyvän pienen piikin omalle kirkolle.

– Miksi niin monet suomeksi julkaistavat Jeesus-kirjat ovat niin paljon surkeampia kuin mikä tulee Rooman piispalta eli paavilta, Junkkaala hämmästelee.

Samassa yhteydessä Perussanomalta ilmestyy uusi roomalaiskatolista ja luterilaista uskontulkintaa käsittelevä suomalainen kokoomateos Euangelium benedictum – Siunattu evankeliumi. Siinä muun muassa emerituspiispa Eero Huovinen pohtii paaviutta luterilaisen silmin. Piispa Jari Jolkkonen puolestaan käsittelee artikkelissaan luterilaisuuden ja katolisuuden yhtäläisyyksiä ja eroja.

Kirjoihin liittyen järjestetään viikolla 13 luentosarja Helsingin yliopistossa. Luennoitsijoina kuullaan Euangelium benedictum -kirjan artikkelien kirjoittajia sekä katolisen kirkon piispa Teemu Sippo.

Edellinen artikkeliKööpenhaminassa suljetaan kirkkoja
Seuraava artikkeliKirkon Ulkomaanavun kahvilassa kävijäryntäys