Kirkkoherra: Virren 169 sanoitus mennyt vääriin nimiin

ErvastiErkki Piri on tehnyt selvitystyötä virren 169 alkuperästä. Hän katsoo, että virren sanoittajatieto virsikirjassa on virheellinen.

Kotimaa24 julkaisee Pirin asiaa käsittelevän kirjoituksen kokonaan Yksi kerrallaan -blogissa. Piri perustelee, miksi virren Muista, Herra Kristus pyhä sanoittajaksi pitäisi merkitä Paavali Ervasti eikä Juho Ranginen. Nykyvirsikirjassa Rangisen perässä on kysymysmerkki tai sanoittajatieto on kirjattu ”Mahd. Juho Ranginen”.

Virsikirjassa on Pirin mukaan joitakin muitakin virsiä, joiden sanoittajaa ei varmuudella tiedetä. Pirin tietojen mukaan myös joitakin Rangisen tekstejä on saatettu joissakin lähteissä pistää virheellisesti Ervastin nimiin.

Vuoden 1938 virsikirjassa virsi 169 oli vielä laitettu Paavali Ervastin sanoittamaksi toisin kuin nykyisessä vuoden 1986 virsikirjassa.

Pirin mukaan Ervastin pitämistä virren sanoittajana tukee muun muassa Ervastin suvun yhtäpitävä traditio.

– Haastattelin Paavali Ervastin tyttärentytärtä, hän sanoi vuorenvarmasti että hänen äitinsä kertoi, että tämä virsi on isän eli Paavali Ervastin tekemä. Kaikki muut sukulaiset ovat aina näin sanoneet, Erkki Piri sanoo Kotimaa24:lle.

Piri on keskustellut myös Ervastin veljen pojan vaimon kanssa, joka on osannut kertoa myös, miten sanoitus syntyi. Virttä kutsuttiin Paavali Ervastin ”tunkiovirreksi”, koska inspiraatio oli syntynyt kuusenhakoja hakatessa tunkiolla.

Alkuperäissanoituksessa virsi alkoi Muista, Herra, kerran vielä.

– Vuoden 1938 virsikirjaan virren toi komitean jäsen Väinö Havas, joka ei kyseenalaistanut Ervastia sanoittajana.

(Kuva: Henrik Hämäläinen)

Lue Pirin muut perustelut hänen kirjoittamastaan artikkelista

Edellinen artikkeliKorhonen: Uuskonservatiivisuus ja populismi nousivat käsi kädessä
Seuraava artikkeliPoliisille tutkintapyyntö uskonnollisesta vihapuheesta Seurakuntalainen.fi:ssä