Onko abortti lääkärin etiikan vastaista?

LkriliittoJohanna Mäenpää antoi Helsingin Sanomille (24.2.) haastattelulausunnon, jonka mukaan abortti on lääkärin etiikan vastainen toimenpide.

Mäenpään mielestä oikeus kieltäytyä abortista asettaisi lääkärit eriarvoiseen asemaan keskenään.

”Eihän meistä kukaan tee abortteja mielellään. Se on lääkärin etiikan vastainen toimenpide. Lakiesitys tarkoittaa, että joidenkin vakaumus asetetaan toisten edelle. Se on epätasa-arvoista”, Mäenpää sanoi.

Hän ei siis kannata lääkärille oikeutta kieltäytyä vakaumuksensa takia abortin tekemisestä. Asiaa koskevia lakialoitteita käsitellään eduskunnassa.

Mäenpään kommentti asettaa lääkärin eettiset ohjeet mielenkiintoiseen valoon. Jos Suomessa tehdään vuosittain yli 10 000 aborttia, lausunnon perusteella tämä tarkoittaisi yhtä monta kertaa toimimista lääkärin etiikkaa vastaan.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve on Mäenpään kanssa eri mieltä. Hän pitää Mäenpään lausuntoa ”suorasukaisena”.

– Emme ole lääkärin etiikassa sanoneet, että abortti olisi lääkärin etiikan vastainen toimenpide. Olemme todenneet, että on ymmärrettävää, että ihmisellä on henkilökohtainen vakaumus, jonka vastainen toimenpide se voi olla, mutta emme ole nähneet, että se olisi kokonaisuutena lääkärin etiikan vastaista, hän sanoo.

– Tässä mielessä Mäenpää siteerasi etikkaa väärin, mutta hän oli oikeassa, että ei kukaan lääkäri aborttia mielellään tee.Pälveen mukaan Lääkäriliitto ei ole myöskään määritellyt, että abortti olisi lääkärin etiikan mukainen toimenpide. Pälve muistuttaa, että asia on hyvin monimutkainen.

Lääketieteen etiikkaankin perehtynyt, Manchesterin yliopiston bioetiikan ja oikeusfilosofian professori Matti Häyry toteaa, ettei abortti ole ”tavanomaisen keskimääräisen suomalaisen lääkärinetiikan vastaista”.

Abortin eettistä hyväksyttävyyttä on ylipäänsä lisännyt se, että abortin suorittamisen vapaaehtoisuus voisi johtaa laittomiin abortteihin.Häyryn mukaan abortin suhde lääkärin etiikkaan vaihtelee maittain. Esimerkiksi roomalaiskatolisissa maissa se on usein lääkärin etiikan vastaista kun taas protestanttisissa maissa sitä pidetään lääkärin etiikan mukaisena.

”Olen tehnyt itse etiikan vastaisesti toimenpiteitä”

Professori Johanna Mäenpää pitää kiinni siitä, että abortti on lääkärin etiikan vastaista. Hän toteaa kuitenkin vetoavansa Hippokrateen valaan eikä lääkärin eettisiin ohjeisiin.

– Se on siinä mielessä etiikan vastainen toimenpide, koska lääkäri kunnioittaa elämää. Toimenpide, jossa tehdään ei-lääketieteellisestä syystä abortti, on periaatteessa lääkärin eettistä koodia vastaan oleva toimenpide, hän tarkentaa Kotimaa24:lle.

Mäenpää on Suomen gynekologiyhdistyksen puheenjohtaja. Hänen mukaansa abortin pitäminen lääkärin etiikan vastaisena ei kuitenkaan ole yhdistyksen kanta.

– Tämä on henkilökohtainen näkemykseni, jonka takana seison täysin edelleen. Olen tehnyt itse lääkärin etiikan vastaisia toimenpiteitä (abortteja), koska ne ovat kuuluneet minun lakisääteisiin työtehtäviini, hän sanoo.

Mäenpää toteaa myös tuoneensa Helsingin Sanomien haastattelussa esiin sen, että on parempi tehdä abortit hallitusti kuin että niitä tehtäisiin laittomasti. Hän muistuttaa, että ennen lakia raskauden keskeyttämisestä (1970) abortteja on arveltu tehdy Suomessa vuosittain noin 18 000, kun nyt niitä tehdään tähän verrattuna vähän, noin 10 000.

Helsingin Sanomissa Mäenpää kertoi, etteivät kaikki gynekologit hyväksy sosiaalisista syistä tehtäviä abortteja. Mäenpää olisi laskemassa näiden aborttien yläikärajaa 16. raskausviikkoon. Muutoin gynekologikunta on hänen mukaansa melko tyytyväisiä nykyiseen lainsäädäntöön.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve kirjoitti Helsingin Sanomissa (22.2.) lääkärin oikeudesta toimia vakaumuksensa mukaisesti. Lääkäriliitto on linjannut asiassa seuraavasti: ”Lääkäri saattaa nähdä ristiriitaa raskauden keskeytyksen ja elämän kunnioittamisen periaatteen välillä. Lääkärillä on oikeus toimia vakaumuksensa mukaisesti, mutta tämä ei kuitenkaan saa vaarantaa potilaan oikeutta saada tarvitsemaansa hoitoa, ehkäisyä tai raskauden keskeytystä”.

Pälveen mukaan lääkärillä pitää olla oikeus toimia omaa vakaumustaan kunnioittaen eksistentiaalisissa kysymyksissä, jollainen abortti tyypillisesti on. Lääkärin on kuitenkin ohjattava potilas lääkärille, joka voi auttaa asiassa eikä jätettävä häntä vaille hoitoa.

Hänen mukaansa lääkärin ei pidä hakeutua töihin, joissa joutuu toimimaan vakaumustaan vastaan. Jos vastustaa vakaumuksellisesti abottia, ei tule hakeutua gynekologiksi.

Mäenpään Helsingin Sanomien haastattelu kokonaisuudessaan täällä

Aiheesta aiemmin: Räsänen ei peräänny aborttikysymyksessä

Vammaisjärjestöt toivovat syrjivän aborttilain muutosta

Ministeri: Aborttia ei saisi politisoida

Arkkiatri: Ei erivapauksia abortin suorittamisessa

Haavisto: Aborttikysymyksen olisi voinut jättää hallitusohjelmasta

Arhinmäki ja Räsänen: Näin avioliittolaista todella päätettiin

Kolme aloitetta aborttilain tarkentamiseksi

Edellinen artikkeliHelluntaikirkolla ei virallista kantaa homosuhteessa elävän jäsenyyteen
Seuraava artikkeli”Kirkossamme tarvitaan opetusta henkivalloista”