Huovinen: ”Kaste on käyttämätön aarre”

huovinen eero205Eero Huovisen mielestä ”kasteen sakramentti on aarre, joka voi auttaa kirkkojen ykseyden tiellä enemmän kuin ehkä olemme huomanneet”.

Kasteen merkitys oli aiheena, kun Luterilaisen maailmanliiton ja Vatikaanin kristittyjen ykseyden neuvoston asettama ykseyskomissio kokoontui elokuussa Japanin Kiotossa. Huovinen on komission luterilainen puheenjohtaja.

– Kirkkojen välillä on vahva yhteinen käsitys kasteen perustavasta merkityksestä. Siitä, mihin kaste meidät johdattaa, ei ole luterilaisten ja katolilaisten kesken puhuttu riittävästi. Se on käyttämätöntä pääomaa, oikeastaan käyttämätön aarre, Huovinen sanoo.

Viime keväänä komissio julkaisi asiakirjan From Conflict to Communion, joka käsittelee reformaation merkkivuoden 2017 merkitystä molemmille kirkoille. Kioton kokoontumisessa siirryttiin uuden aiheen eli kasteen sakramentin käsittelyyn.

Kiintoisana esimerkkinä luterilaisen ja katolisen kirkon vahvasta yhteisestä kastekäsityksestä Huovinen viittaa paavin vierailuun Suomessa 1989.

Johannes Paavali II esitteli itsensä täällä kastettuna kristittynä, Huovinen muistuttaa.

Kiotossa ja sitä seuraavissa keskusteluissa pyritään miettimään sitä, voisivatko kirkot olla syvemmin yhtä mieltä siitä yhteisöstä, joka kasteen perusteella syntyy.

– Kastehan ei ainoastaan yhdistä meitä Jumalaan, vaan se luo myös hengellisen yhteisön. Tästä ei ole kirkkojen välillä paljon puhuttu, Huovinen tiivistää.

Teologinen keskustelu kasteesta liittyy väistämättä siihen, mitä kirkko on.

– Kun komission reformaation yhteiseen muistovuoteen 2017 tähtäävä raportti From Conflict to Communion julkistettiin Genevessä kesäkuussa, Vatikaanin ykseysneuvoston johtaja, kardinaali Kurt Koch puhui siitä, voitaisiinko kirkkojen kesken löytää yhteisymmärrys myös siitä, että kirkoilla on kirkkoina sakramentaalinen luonne.

Tämä tarkoittaa Huovisen mukaan sitä, että kirkoilla on olennainen merkitys Jumalan armon välittämisessä koko ihmiskunnalle.

– Kirkko ei siis ole pelkkä tarkoituksenmukaisuusyhteisö, vaan armonyhteisö, Huovinen sanoo.

Komission raportti From Conflict to Communion on käännetty suomeksi ja julkistetaan lokakuussa.

Elokuussa alkaneen uuden työskentelyvaiheen aikana luterilais-katolinen komissio pyrkii laatimaan asiakirjan, jonka työnimenä on Kaste ja kasvava yhteys (Baptism and Growing Communion).

Edellinen artikkeliKanttorikoulutus päättymässä Tampereella
Seuraava artikkeliPirkko Lahti: Olen suunnitellut omat hautajaiseni