Poistuuko Jumala suomalaisesta partiolupauksesta?

partio420

Sekä Ison-Britannian että Australian partiotyttöjärjestöt ovat poistaneet partiolupauksestaan maininnat Jumalasta aiemmin tänä vuonna. Tammikuussa joukkoon liittyy myös brittiläisten poikapartiolaisten järjestö. Suomen Partiolaisten puheenjohtajan Harri Länsipuron mukaan Suomessa ei vastaavanlaisia muutoksia ole vielä näköpiirissä.

– Lupausasian suhteen käytännöt vaihtelevat maittain hyvinkin paljon. Aina välillä asiasta nousee keskustelua, mutta vielä tällä hetkellä emme ole ryhtymässä suunnittelemaan muutoksia.

Noin 70 prosentilla Suomen Partiolaisten lippukunnista on taustayhteisönä seurakunta.

– Meillä on säännöllistä kanssakäyntiä esimerkiksi luterilaisen kirkon kanssa. Tapaamme vähintään kerran vuodessa kirkon edustajien kanssa. Myös tästä asiasta on keskusteltu ja todettu että seuraamme tilannetta. Toki tämä keskusteluttaa sekä partion sisällä, että rajojemme ulkopuolella ja maailman tasolla

Partiolaisten kaiken toiminnan pohjana ovat maailmantason peruskirjat, joihin kansallisten järjestöjen arvopohja ja toiminnan perusteet yleisesti nojaavat. Eri maissa on tämän oheen tuotu paikalliseen partiotoimintaan soveltuvia asioita. Lupausasia oli esillä myös partioliikkeen Euroopan alueen konferenssissa viime elokuussa Berliinissä

– Asia on tulossa keskusteluun ja mahdollisesti ensi vuoden maailmanjärjestön kokoukseen käsiteltäväksi. Siellä saatetaan tehdä tämän suhteen linjanvetoja, jotka voivat vaikuttaa peruskirjaan ja eri maajärjestöjen mahdollisuuksiin käsitellä tätä asiaa. Tämän maailmankokouksen jälkeen istahdamme alas myös kirkon edustajien kanssa ja päivitämme, mitä Euroopan ja maailman tasolla tapahtuu esimerkiksi tämän tiimoilta.

Länsipuro muistuttaa, että avoin partio on kaiken suomalaisen partiotoiminnan lähtökohta ja avoimuutta halutaan todentaa kaikilla tasolla.

– Meidän täytyy seurata mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Meillä on myös kasvava määrä jäseniä eri uskontokunnista, jotka eivät ole meidän perinteisistä pääkirkoistamme – he ovat yhtälailla tervetulleita mukaan toimintaamme. Partio on avoin kaikille, jotka hyväksyvät partion arvopohjan, Länsipuro toteaa.

Lue Jumala poistettiin Iso-Britannian partiolupauksesta

Edellinen artikkeliKirkonkellari: Kastisorto aikamme suurin ihmisoikeusrikkomus
Seuraava artikkeliKirkolliskokous selvittää nettiäänestystä kirkollisissa vaaleissa