”Nobelin rauhanpalkinto tietovuotajat Snowdenille ja Manningille”

Norjalainen poliitikko Snorre Valen on ehdottanut Nobelin rauhanpalkinnon antamista Yhdysvaltojen tiedustelumateriaalia julkistaneille Bradley Manningille ja Edward Snowdenille. Manning odottaa parhaillaan oikeuden tuomiota ja Snowden mahdollista turvapaikkapäätöstä Moskovan kansainvälisellä lentokentällä.

Aikaisemmin Nobelin palkinnon myöntämistä Snowdenille on esittänyt norjalainen sosiologian professori Stefan Svallfors. Manningille palkintoa on puolestaan ehdottanut Nobelin rauhanpalkinnon 1976 voittanut irlantilainen Mairead Corrigan-Maguire. Asiasta kertoi norjalainen Adresseavisen.

Viikon päästä kokoontuvan Loviisan Rauhanfoorumin pääsihteeri Timo Virtala pitää ajatusta mielenkiintoisena. Hänen mielestään sekä Manning että Snowden ovat tehneet arvokasta työtä ja osoittaneet epäkohtia läntisissä järjestelmissä. Tällä tavoin he rinnastuisivat moniin vankilassa toisinajattelijoina istuneisiin palkinnonsaajiin.

Virtala kuitenkin muistuttaa, etteivät Snowden ja Manning täytä alkuperäisiä Alfred Nobelin testamentin ehtoja palkinnon saajiksi.

– Niiden mukaan on ensinnäkin pitänyt saattaa vihamielisiä kansoja veljeyteen. Lisäksi on edistänyt vakituisten armeijajoukkojen lakkauttamista ja rauhankonferenssien järjestämistä, Virtala kertoo.

Hänen mukaansa palkinnosta on viime vuosina tullut ”hyville tyypeille” annettava palkinto.

– Jos kriteerejä katsoo, ei Barack Obama tai EU olisi palkintoa ansainnut. Kyllä nykyään on rauhanaktivisteja, jotka todella täyttäisivät nuo ehdot.

Edellinen artikkeli”Vitoslaiset saisivat löysätä vähän pipojaan”
Seuraava artikkeliVatsatauti iski rippikoululeirillä