Huovinen: Erilaisuuden ja ykseyden yhdessäpitäminen kirkon suurin haaste

huovinen eero205Eero Huovinen puhuessaan tänään Kirkkopäivillä Kuopiossa. Hän arveli, että kirkon koossapysymisen keskeisin kysymys on tulevina vuosina se, miten erilaisuus ja ykseys pysyvät voimassa yhtä aikaa.

Huovinen käytti avauspuheenvuoron Kirkkopalvelut ry:n kokouksessa. Moniäänisyyden taustalla on hänen mukaansa tiedonvälityksen vahvistunut rooli, julkisuuden ja avoimuuden kasvu, henkisen ilmapiirin vapautuminen, ihmisten rohkaistuminen olemaan suorapuheisempia sekä se, että kriittinen suhtautuminen päättäjiin on yleistynyt.

– Niin sanottu sosiaalinen media on osuva esimerkki siitä, miten paljon enemmän tänä päivänä sanotaan ja uskalletaan sanoa kuin vaikkapa kolme vuosikymmentä sitten. Yksiäänisyyden aika on muuttunut moniäänisyyden ajaksi, Huovinen sanoi.

– Suvantovaiheiden jälkeen laskemme nyt vuolasta koskea alaspäin, joskus samassa veneessä, mutta yhä useammin myös monella erillisellä lautalla.

Huovinen pohdiskeli myös sitä, miten erilaisuus ja ykseys sopivat kirkossa yhteen. Hän muistutti, että erilaisuuden ja ykseyden yhteensovittamisesta aiheutuu kärsimystä.

Huovisen mukaan yhtäkään jäsentä ei Kristuksen ruumiista pidä sulkea pois, mutta yksikään jäsen ei voi myöskään erottautua muista.

– Yhteenkuuluvuus ei perustu siihen, että kaikkien pitäisi muuttua toisten kaltaisiksi. Toisia jäseniä ei saa halveksia eikä vähätellä, vaikka niiden toiminta olisikin erilaista kuin toisten, Huovinen muun muassa sanoi.

– Paavali sanoo, että jäsenten erilaisuus on Jumalan tahtomaa. Kaikki Kristuksen ruumiin jäsenet ovat Jumalan luomia ja Jumalan Pojan verellä lunastettuja. Ketään meistä ei ole luotu eikä lunastettu sen nojalla, mitä me lahjoinemme ja taipumuksinemme olemme, vaan sen nojalla, mitä Jumala on tahtonut ja tehnyt. Kirkon jäsenten erilaisuutta ei siis voi meidän ihmisten mieltymysten perusteella kyseenalaistaa, sillä tässä moninaisuudessa on kyse siitä, minkä – Paavalin sanojen mukaan – ”Jumala on asettanut”.

Huovinen katsoo, että jos kirkon jäsenten erilaisuus kiellettäisiin, se merkitsisi sitä, että kirkko lakkaisi olemasta kirkko.

– Jos erilaisuuden tunnustaminen asettaa meidät haastavalle paikalle, niin vielä vaativammalle, varsinaiselle epämukavuusalueelle me joudumme, kun pyrimme yhdistämään erilaisuuden ja ykseyden. On tärkeää muistaa erilaisuus ja on tärkeää muistaa ykseys, mutta kaikkein vaativinta ja haastavinta on pitää kiinni molemmista.

– Keskustelussa kirkon moniäänisyydestä ja ykseydestä voi olla vaarana, että me jakaannumme kahteen leiriin, yhtäältä niihin, jotka puolustavat erilaisuutta, ja toisaalta niihin, jotka vaalivat ykseyttä. Varsinainen kirkon koetinkivi on ja tulee tulevina vuosina olemaan, miten erilaisuus ja ykseys pidetään yhtä aikaa voimassa. Olisiko väärin arvella, että tämä on kirkon koossapysymisen suurin kysymys.

Lue emerituspiispan puhe kokonaisuudessaan Kotimaa24:n Verkkoesseestä

Edellinen artikkeliTulevaisuus on meidän – Nuoret tapasivat kirkon päättäjiä
Seuraava artikkeli”Olisi uhkarohkeaa sanoa ettei maallikko voi johtaa”