Räsänen ei peräänny aborttikysymyksessä

RsnenuusiPäivi Räsänen katsoo Euroopan Neuvoston päätöslauselman edellyttävän hoitohenkilökunnan oikeutta kieltäytyä abortin suorittamisesta.

Väli-Suomen sanomalehtien
Sunnuntaisuomalaisen
jutussa Käypä hoito -työryhmän vetäjä, Kätilöopiston sairaalan vastaava ylilääkäri Oskari Heikinheimo totesi nykyisen aborttilain toimivan hyvin. Hoitohenkilökunnalle ei pitäisi antaa valinnanvapautta päättää, ketä hoitaa ja ketä ei, vaan julkisen terveydenhuollon ammattilaisen pitää hoitaa potilaansa. Heikinheimon mukaan aborttilain muutoksista seuraisi myös lääketieteellisiä ongelmia. Toinen raskaana olevan sikiöseulontaan liittyvä ultraäänitutkimus tehdään keskimäärin viikolla 20. Jos abortin takarajaa aikaistettaisiin 24:stä viikosta ministeri Räsäsen tavoitteen mukaan, monet sairaudet jäisivät Heikinheimon mukaan löytämättä. Lisäksi vanhemmat joutuisivat päättämään raskaudenkeskeytyksestä hyvin pienellä harkinta-ajalla.

– Päätökset mahdollisista lakiesityksistä tehdään sosiaali- ja terveysministeriössä, ei Käypä hoito-työryhmässä, sisäministeri Räsänen (kd.) napauttaa.

– Onko oikein, että meillä abortoidaan sikiöitä samanikäisenä kuin pieniä keskoslapsia tehohoidetaan? Tässä on kysymys myös vammaisten oikeuksista: siitä, että pienen 23-raskausviikolla syntyneen keskoslapsen ikäisellä Down-vauvalla tulee olla samanlainen suoja ja ihmisarvo, hän jatkaa.

Suomen lainsäädäntö sallii abortin tekemisen 24. raskausviikolle saakka, jos sikiö on vammainen. Vammattoman sikiön tapauksessa abortti on ilman erityisperusteita mahdollinen vain 12. raskausviikolle ja erityisperustein 20. viikolle saakka.

Lääkäreiden ja hoitajien oikeutta vakaumuksensa perusteella kieltäytyä abortin tekemisestä Räsänen puolustaa Euroopan maiden käytännöllä.

– Suomea ja Ruotsia lukuun ottamatta kaikissa läntisen Euroopan maissa on lakiin perustuva oikeus terveydenhuoltohenkilökunnalla kieltäytyä omantunnon syistä abortin suorittamisesta. Missään maassa tämä vakaumuksen kunnioitus ei ole noussut esteeksi tai ongelmaksi abortin saavutettavuudelle. Miksi se olisi ongelma Suomessa? Tässä suhteessa lainsäädäntömme on takapajuinen ja vaatii korjausta, hän sanoo.

Räsäsen mukaan Euroopan Neuvoston päätöslauselma 1763 (2010), jossa todetaan, että hoitohenkilökunnalla on oltava oikeus ilman mitään sanktioita tai syrjintää kieltäytyä tekemästä tai avustamasta abortin suorittamisessa, edellyttää lainsäädännön muuttamista Suomessakin.

– Neuvoston jäsenmaiden tulee kehittää säädöksensä niin, että ne turvaavat henkilöstön omantunnonvapauden.

Räsänen vetoaa myös hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan raskaudenkeskeytyksiä pyritään vähentämään.

Aiheesta aiemmin: Vammaisjärjestöt toivovat syrjivän aborttilain muutosta

Ministeri: Aborttia ei saisi politisoida

Arkkiatri: Ei erivapauksia abortin suorittamisessa

Haavisto: Aborttikysymyksen olisi voinut jättää hallitusohjelmasta

Arhinmäki ja Räsänen: Näin avioliittolaista todella päätettiin

Kolme aloitetta aborttilain tarkentamiseksi

Edellinen artikkeliKansanlähetys kokoaa varoja kirkon rakentamiseksi ”rikkaaseen Japaniin”
Seuraava artikkeliSuomalaisrabbi noteerattiin Israelissa