Männistö: Uusia tukijoita avioliittolakialoitteelle ei ole tullut

MännistöLKotimaa24:lle. Männistön tietojen mukaan lakivaliokunta äänestäisi siitä, otetaanko aloite käsittelyyn valiokunnassa. Valiokunnan sisältä äänestys kuitenkin kiistetään.

– Ei ole päätetty siitä, että äänestetään tai otetaanko asia käsittelyyn, valiokunnan jäsen, kansanedustaja Peter Östman (sd.) sanoo.

– Kaikki asian tämänhetkiseen valiokuntakäsittelyyn liittyvä on kerrottu julkisuudessa. Toivon asian pikaista etenemistä, mutta muuten minulla ei ole uutta kerrottavaa, sanoo puolestaan jäsen, kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.).

Lasse Männistö (kuvassa) oli aikanaan lakialoitteen laatineen ryhmän puheenjohtaja. Allekirjoituksia aloitteeseen tuli 76.

– Nyt on käyty keskustelua, onko mahdollisesti lisää tukijoita ja aloitteen kannattajia tulossa. Perussuomalaisten ja keskustan suuntaan on viestiä välitetty, mutta tällä hetkellä ei ole tullut uusia tukijoita ilmoittautumaan, Männistö sanoo.

Lakivaliokunnan jäsen Kristiina Salonen (sd.) sanoo, että avioliittolaki on puhuttanut lakivaliokunnan jäseniä jo vajaat pari vuotta epävirallisissa keskusteluissa. Salonen lukeutuu itse aloitteen allekirjoittajiin ja haluaisi sen tulevan eduskuntakäsittelyyn. Hänkin kuitenkin huomauttaa, että ensin on käytävä pelisääntökeskustelu siitä, missä tilanteessa aloite, jossa ei ole 100 nimeä eli puolta kansanedustajista, voidaan ottaa valiokuntakäsittelyyn.

– Ei ole tarkoituksenmukaista tehdä asioita ”väärin”, vaan pitää olla yhteisesti hyväksytyt ja todetut pelisäännöt, joiden mukaan mennään, Salonen sanoo.

Hänen mukaansa tällaisista käytännöistä puhuminen kuuluu poliittisten ryhmien puheenjohtajille ja koko eduskunnalle. Salonen valittaa sitä, että polemiikki avioliittolaista on nyt kärjistynyt lakivaliokunnan ympärille.

Millaisia kriteerejä, joiden mukaan alle 100 nimeä käsittävät aloitteet voisivat saada mahdollisuuden edetä valiokuntakäsittelyyn tai siitä eteenpäin voisi olla?

– Varmaan on vaikeutta siinä, miten raja pystytään vetämään. Yhteiskunnallisesti merkittävät asiat ja ihmisoikeuskysymykset voisivat olla kriteerejä, mutta ei se voi olla syy, jos asia nousee mediassa suureen keskusteluun.

Eduskunnan lakivaliokunta kokoontuu keskiviikkona. Salonen ei osaa arvioida, nouseeko tasa-arvoinen avioliittolaki esiin.

Kotimaa24 ei ole tänään tavoittanut valiokunnan puheenjohtajaa Anne Holmlundia (kok.).

Lisätty kello 15.10: STT:n mukaan puhemiesneuvosto on tutkinut Holmlundin toiminnan lakivaliokunnan puheenjohtajana eikä näe siinä huomautettavaa. Selvityspyynnön oli tehnyt Holmlund itse.

Lue myös: Holmlund teki omasta toiminnastaan selvityspyynnön

Edellinen artikkeliUlkomaanapu: Koulutukseen yhdistettynä mikrolainat auttavat
Seuraava artikkeliKirkkoherrat pelästyttivät lapset – vanhemmat reagoivat