Kielitieteilijä Janne Saarikivi puolustaa kansankirkollisuutta

Janne_Saarikivi205 Janne Saarikivi haluaa suojella sekä uhanalaisia kielikulttuureja että suomalaista kansankirkollisuutta.
– Kun kieli kuolee, menetämme ainutlaatuisia merkityksiä, mielikuvia ja asiayhteyksiä, jotka ovat luovuuden kannalta olennaisia. Kieliä pitää suojella samasta syystä kuin kaikkea luontoa ja kulttuuriperintöä: jatkuvuuden, moninaisuuden ja sukupolvien välisen yhteyden takia, luonnehtii Saarikivi Kotimaa-lehdessä (8.12).
Saarikiven erityisalaa ovat suomen etäsukukielet, kuten esimerkiksi vepsä, mari, komi ja udmurtti. Niiden puhujat kuuluvat omassa maassaan kulttuurivähemmistöön.

Suomessa Saarikiven mukaan on häviämässä kansankirkollisuus. Kristityillä on hänen mielestään nykyisin vähemmistön identiteetti, vaikka suuri osa kansasta edelleen kuuluu kirkkoon. Hän itse kiinnostui kristillisyydestä jo lapsuudessaan.

Professori ei usko maailman muuttuneen vähemmän uskonnolliseksi tai rationaalisemmaksi. Hän näkee, että pikemminkin kristinuskon tilalle on tullut muita kultteja.

– Samat ihmiset, jotka vastustavat kristillistä puhetta ylösnousemuksesta, sovituksesta ja armosta irrationaalisena, uskovat ihmisoikeuksiin sekä yksilön arvoon ja mahdollisuuksiin. He laulavat isänmaallisia hymnejä, käyvät Madonnan stadionkonserteissa ja seuraavat jääkiekon MM-kisojen loppuottelua hurraten, kun myyttiset sankarihahmot suutelevat pyhää maljaa.

Lue Salla Rannan kirjoittama juttu ”Uhanalaisen puolustaja” Kotimaa-lehdestä 8.12.2011.

(kuva: Matti Karppinen)

Edellinen artikkeliBuddhalaiset juhlivat Buddhan valaistumista
Seuraava artikkeliTekeekö kirkolliskokous päätöksiä Etelä-Suomen ehdoilla?