Oikeusministeri turvamerkitsi Badelundan kirkon kupariesineet

Ruotsin kirkko on oman vakuutusyhtiönsä Kyrkan Försäkrings AB:n kautta ollut edelläkävijä kuparikattojen ja muiden kupariesineiden turvamerkinnässä. Kirkon vakuutusyhtiön toimitusjohtajan Patrik Olssonin mukaan kuparivarkaudet ovat hieman vähentyneet sen jälkeen kun turvamerkinnät viime vuonna aloitettiin. Asiasta kertoi Kyrkans Tidning.

Viime vuonna varkaat iskivät yli 75 kirkkoon ja jokainen tapauksista aiheutti 40 000-60 000 kruunun kustannukset. Ruotsin oikeusministeri Beatrice
Ask vieraili Västeråsin reunamilla sijaitsevassa Badelundassa tutustumassa siihen, miten Ruotsin kirkko käytännössä toimii estääkseen kuparivarkauksia.

Kirkon kanssa yhteistyössä toimiva yritys merkitsee kupariesineet nesteellä, jolla on yksilöllinen koodi jokaista kirkkoa varten. Myös ministeri pääsi kokeilemaan merkitsemisnesteen sivelemistä yhteen Badelundan kirkon ulkopuolella olevista syöksytorvista. Hän pitää välttämättömänä, että kirkon vakuutusyhtiö satsaa tämänkaltaisiin uusiin teknisiin ratkaisuihin, jotka eivät vahingoita esineiden kultturiarvoa.

– Lisääntyvät kuparivarkaudet työllistävät poliisia aivan erityisesti. Hallitus on alkanut tutkia asiaa lopettaakseen romukauppiaiden harjoittaman käteiskaupan. Turvamerkinnät helpottavat syytteiden nostamista, joten on hyvä, että myös kirkossa asian kanssa tehdään töitä.

Edellinen artikkeliSuomalaisen Kirjallisuuden Seura kerää kokemuksia vammaisuudesta
Seuraava artikkeliRuotsin arkkipiispaehdokkaat tentissä