Takkula huolissaan koptien tilanteesta

takkula hannu 153x205Hannu Takkula (kesk) on huolissaan Egyptin koptikristittyjen tilanteesta maan väkivaltaisuuksien erityiskohteena.

Takkula on toimittanut EU:n ulkoasiain ja turvallisuuspolitiikan korkealle edustajalle Catherine Ashtonille kirjeen, jossa tätä pyydetään järjestämään tilanteesta selvitys jatkotoimenpiteiden pohjaksi.

– Egyptin kristitty yhteisö on joutunut erityisen väkivallan kohteeksi. Presidentti Mursin kannattajat ovat hänen syrjäyttämisensä jälkeen kanavoineet pettymyksensä hyökkäyksiin kristittyjä vastaan. Parin viime kuukauden aikana yli 80 kirkkoa sekä lukuisia kristittyjen koteja, yrityksiä ja yhdistyksiä vastaan on hyökätty. Kymmeniä kristittyjä on murhattu. Viime kuun puolivälissä tuhottiin tuhopoltoin kaksi Egyptin Pipliaseuran kirjakauppaa ja niiden kirjavarastot, Takkula luettelee ja mainitsee, että myös Syyriassa kristityt ovat joutuneet suhteettoman väkivallan kohteiksi.

Takkula kirjoittaa tiedotteessaan, että esimerkiksi Syyrian kristitty yhteisö ei toivo nykyhallinnon romahtamista pelätessään islamistien valtaanpääsyä.

– Tilanne on todella vaikea. Bahar al Assadin hallinnon väärinkäytökset ja ihmisoikeuksien loukkaukset kaasuhyökkäyksineen ovat kiistattomat. Toisaalta myös vastapuolella on syyllistytty omien mahdollisuuksien puitteissa törkeisiin ihmisoikeusrikkomuksiin. On mahdotonta päätellä, paraneeko maan ihmisoikeustilanne hallintoa vaihtamalla. Täytyy muistaa, että esimerkiksi Egyptissä Mursin hallitus käytti saamansa mandaatin islamistipuolueensa vallan pönkittämiseen tavalla, joka olisi onnistuessaan merkittävästi kaventanut muiden uskonyhteisöjen elinolosuhteita.

— Britannia ja USA toimivat viisaasti ottaessaan lisää harkinta-aikaa ennen aseellista puuttumista Syyrian tilanteeseen. Minkä tahansa toimen vaikutukset olisivat monisyiset ja osin varmasti mahdottomat arvata ennakolta. Länsimaiden tulisi varautua myös kristittyihin kohdistuvan etnisen puhdistuksen vaaraan, mikäli tilanteeseen lähdetään suoraan puuttumaan, Takkula korostaa ja esittää, että EU:n yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa tulisi toimia nykyistä ponnekkaammin osapuolten saamiseksi neuvottelupöytään tulitauon saamiseksi ensi askeleena rauhaan ja vakauteen alueella.

Edellinen artikkeliOikeusministeri: Seksin ostolle täyskielto
Seuraava artikkeliKirjaston leffapalvelu varautuu yleisöryntäykseen